PlzeňDnes.cz
PlzeňDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

V Plzni vznikla nová křesťanská pedagogicko-psychologická poradna

07.09.2018
PLZEŇ - Od letošního nového školního roku je v Plzni na Slovanech otevřena nová křesťanská pedagogicko-psychologická poradna (dále jen "KPPP Plzeň"). Ta byla za přítomnosti náměstkyně hejtmana pro školství a cestovní ruch Ivany Bartošové slavnostně otevřena ve čtvrtek 6. září 2018 a nabízí pomoc dětem i rodičům v duchu křesťanského optimismu.
Ilustrační snímek | Foto: Plzeňský kraj
KPPP Plzeň svým působením přirozeně doplňuje systém církevního školství v Plzeňské a Českobudějovické diecézi. Primárně slouží církevním školám, ale služby jsou otevřeny také pro klienty, kteří o spolupráci s poradnou projeví zájem. Krédem poradny je jasná ochota pomoci s předkládanou těžkostí, otevřenost vůči rodičům a dětem, klidné prostředí a přátelská atmosféra v duchu křesťanského optimismu.

"Mám tu čest stát u zrodu něčeho, co, věřím, bude vzkvétat a nést plnohodnotnou práci. A jsem ráda, že jsem mohla také určitým způsobem k tomu přispět," prohlásila Ivana Bartošová. Ta si zároveň uvědomuje, že "je to možná určitý paradox, protože kraj je zřizovatelem obdobného zařízení, kdy by se mohlo zdát, že se jedná o konkurenci, ale naopak je zdravým konkurentem, ale hlavně spolupracujícím subjektem. V důsledku toho, že v dnešní době se enormně zvyšuje počet dětí, které potřebují odbornou pomoc, vzrůstá nárok na práci pedagogicko-psychologických poraden."

Zakladatelkou a ředitelkou poradny je speciální pedagožka Eva Zábrodská: "Začala jsem uvažovat o změně, ve které bych zužitkovala patnáct let poradenské praxe. Dozrála jsem tak k myšlence, že je potřeba podpořit poradenský systém i na církevní úrovni a přidat tak pedagogicko-psychologickou poradnu do mozaiky církevního školství v západních a jižních Čechách. Přeji si, abychom společně s kolegyněmi, kterým chci tímto poděkovat za spolupráci při vzniku poradny, dokázaly pomoci rodičům a dětem s jejich těžkostmi, abychom dokázaly udržet odborně kvalifikované služby a ukázaly, že i poradenství lze protknut pozitivním křesťanským přístupem."

KPPP Plzeň zajišťuje pro děti, žáky a studenty a jejich zákonné zástupce, a také pro školy a školská zařízení informační, diagnostickou, poradenskou a metodickou pomoc, poskytuje odborné psychologické a speciálně pedagogické služby, spolupracuje na preventivně výchovné péči, napomáhá žákům při volbě povolání.

Mezi nejčastější celoroční důvod návštěvy poradny patří školní neúspěšnost u dětí na základní škole, jedná se o žáky, u kterých je často po komplexním vyšetření zjištěna specifická porucha učení, či porucha aktivity a pozornosti. "S dětmi, rodiči a učiteli pak následně poradna spolupracuje na tom, aby dokázali naplňovat specifické potřeby dítěte nejen ve škole, ale i v domácím prostředí," říká Eva Zábrodská.

Vyšetření úrovně školní zralosti u předškolních dětí čeká poradenské pracovníky po novém roce, kdy pomalu začínají zápisy do prvních tříd. Po letních prázdninách až do prosince jsou to naopak žáci, kteří přichází se žádostí o pomoc při maturitní zkoušce. "Nově vyvstává zvýšená potřeba podpory rodičů s výchovou dětí, potřeba zdravého fungování vztahů v rodině. Rodinu tak máme i v logu naší poradny," doplňuje Eva Zábrodská.


KPPP Plzeň sídlí na Jiráskově náměstí v Plzni na Slovanech v budově kláštera dominikánů.

Křesťanská pedagogicko-psychologická poradna Plzeň je školské poradenské zařízení, zapsané v rejstříku škol a školských zařízení. Řídí se platnou legislativou resortu školství, obecně závaznými právními předpisy a pravidly zřizovatele.

V celé ČR jsou tři poradenská pracoviště. První poradnou byla KPPP v Praze, kterou založila PhDr. Ivana Bernardová, jejíž zřizovatelem je Arcibiskupství pražské. Druhou poradnou je KPPP Brno, zřizovatelem je Biskupství brněnské. Zřizovatelem nejnovější poradny v Plzni je Biskupství plzeňské.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Zprávy

Správa železnic: Nádraží v Klatovech bude bezbariérové

Velká rekonstrukce čeká v následujících letech nádražní budovu v Klatovech. Správa železnic vypsala v těchto dnech tendr na zhotovitele prací v předpokládané hodnotě 393 milionů korun. V památkově chráněném objektu dojde k účelnějšímu využití ...

Vojenští zdravotníci naučili děti z Plzeňska Heimlichův manévr, dělostřelci představili techniku

Projekt Den s armádou - Naše stopy v NATO zavítal společně s vojáky z 13. dělostřeleckého pluku z Jinců do škol v Plzeňském kraji. Vojáci představili ...

Další historická nádražní budova v Plzni projde rekonstrukcí

Správa železnic hledá zhotovitele rekonstrukce nádražní budovy ve stanici Plzeň-Jižní Předměstí. Víc než stoletý památkově chráněný objekt čeká celkov ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...

Nadace ČEZ podpořila již třetí výsadbu nové zeleně v Kralovicích

Plzeňsko - Deset lip srdčitých zakořeňuje od soboty 20. dubna podél cesty spojující město Kralovice s národní kulturní památkou - Poutním areálem Mari ...





Úterý 23.4.2024
Plzeňský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes