PlzeňDnes.cz
PlzeňDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

V Plzeňském kraji byla aktualizovaná koncepce cykloturistiky a cyklodopravy

06.05.2021
Schválením Aktualizace koncepce cykloturistiky a cyklodopravy v Plzeňském kraji dojde k zjednodušení, zpřehlednění a zlepšení logické a dopravní struktury páteřní sítě tras a vzniku sítě cyklotras, které budou nedílnou součástí dopravního systému.
Foto: plzensky-kraj.cz
Plzeňský kraj měl zpracovanou koncepci jako krátkodobé řešení k rozvoji cykloturistiky a cyklodopravy v Plzeňském kraji pro roky 2013 - 2015. Od roku 2015 nebyl schválen žádný jiný koncepční dokument, který by uvedenou problematiku řešil.

Odbor dopravy a silničního hospodářství v roce 2018 provedl analýzu stavu cyklostezek a cyklotras v Plzeňském kraji. "Provedenou analýzou nashromážděných projektových podkladů a stavu výstavby bylo zjištěno, že původní koncepce rozdělila cyklotrasy v souladu s Národní strategií cyklodopravy na mezinárodní dálkové cyklotrasy, nadregionální dálkové cyklotrasy, regionální významné cyklotrasy a regionální cyklotrasy. Ty však na všech úrovních byly řešeny pouze ideově ve smyslu směrového vedení. Trasované byly takřka výhradně po silnicích I., II. a III. tříd. Hlavním parametrem stanovení jejich vedení nebyla dopravní, ale turistická hlediska," vysvětluje náměstek hejtmanky pro dopravu Pavel Čížek.

Důraz pro vytvoření koncepce byl kladen na zjednodušení, zpřehlednění a zlepšení logické a dopravní struktury páteřní sítě tras a praktickou využitelnost koncepce a na její soulad s navazujícími koncepčními dokumenty.

"Při stanovení ideového vedení regionálních významných cyklotras jsme rozhodli, že vzniknou dva okruhy regionálních významných cyklotras a to Plzeňský okruh, který vznikne optimalizací současné cyklotrasy CT2151 a Vnitřní krajský okruh, který vznikne optimalizací současné cyklotrasy CT352," uvádí Pavel Čížek.

Cílem aktualizované koncepce je vznik sítě cyklotras, které budou nedílnou součástí dopravního systému. "Koncepce řeší provázanost místních, regionálních a nadregionálních cyklistických tras tak, aby cyklodoprava byla bezpečnější - ať již slouží rekreaci nebo cestám za každodenními potřebami lidí," dodává náměstek Pavel Čížek.

Dálkové cyklotrasy jsou rozděleny do tří úrovní. Mezinárodní cyklotrasy Eurovelo č. 4, Eurovelo č. 13, CS 3 a CS 37 vedou cyklistickou dopravu z Plzně do Prahy, z Německa ke Středozemnímu moři nebo z Čech do Francie. Nadregionální cyklotrasy vedou z krajské metropole tak, aby spojovaly jednotlivá krajská města nebo významná města Plzeňského kraje. Jedná se o CS 31 Plzeň - Nepomuk - Jihočeský kraj, CS 35 Plzeň - Kralovice - Karlovarský kraj a CS 38 Plzeň - Klatovy - EV13.

Další nadregionální cyklotrasy rozvíjejí Mezinárodní dálkové cyklotrasy nebo jsou turisticky významné. Jedná se o trasy Stříbro - Karlovarský kraj, Magistrála Český les, Otavská cyklotrasa a o Brdskou magistrálu.

Poslední úrovní cyklotras, které koncepce řeší, jsou regionální cyklotrasy, které ve dvou okruzích propojí cyklotrasy vyšší úrovně. Prvním je Plzeňský okruh a druhým Vnitřní krajský okruh.

V koncepci jsou stanoveny také koridory pro cyklistickou dopravu v okolí významných městských aglomerací, které nejsou řešeny v rámci jednotlivých cyklotras, ale pro jejich existenci jsou významné dopravní požadavky. Jedná se o aglomeraci Tlučná, Vejprnice, Nýřany, aglomeraci Kralovice - Kožlany a aglomeraci Domažlice - Kdyně.

Zdroj: Plzeňský kraj
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

ROAD SHOW - Český podnikatel jako součást evropského byznysu

PLZEŇ - Pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka se v úterý 23. dubna v konferenčním sále Středního odborného učiliště elektrotechnického v Plzni konalo diskusní fórum v rámci projektu ROAD SHOW - ČESKÝ PODNIKATEL JAKO SOUČÁST ...

Správa železnic: Nádraží v Klatovech bude bezbariérové

Velká rekonstrukce čeká v následujících letech nádražní budovu v Klatovech. Správa železnic vypsala v těchto dnech tendr na zhotovitele prací v předpo ...

Vojenští zdravotníci naučili děti z Plzeňska Heimlichův manévr, dělostřelci představili techniku

Projekt Den s armádou - Naše stopy v NATO zavítal společně s vojáky z 13. dělostřeleckého pluku z Jinců do škol v Plzeňském kraji. Vojáci představili ...

Další historická nádražní budova v Plzni projde rekonstrukcí

Správa železnic hledá zhotovitele rekonstrukce nádražní budovy ve stanici Plzeň-Jižní Předměstí. Víc než stoletý památkově chráněný objekt čeká celkov ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...





Čtvrtek 25.4.2024
Plzeňský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes