PlzeňDnes.cz
PlzeňDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

3 momenty, kdy ve svém podniku oceníte mzdový a personální software

15.06.2021
Investice do komplexního mzdového a personálního softwaru neznamená utratit pár drobných, proto je velmi důležité si ujasnit její konkrétní přínosy. Pokud o ní přemýšlíte, musíte co nejlépe odhadnout a ideálně i spočítat, zdali se vám skutečně vyplatí. Abyste pro rozhodování měli co nejvíce podkladů, podívejme se na pár situací, kdy vám takový software bude pomocí.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com

Když chcete zjednodušit a zefektivnit počítání mezd


Určitě máte svoji účetní, která se vám o mzdy stará. Mzdový systém jí však poskytne podporu, kterou určitě ocení. Mzdový program se nikdy nesplete v číslech. Vypočítává mzdy a pojištění, automaticky aktualizuje údaje o zaměstnancích. Počítá srážky ze mzdy, odměny, automaticky do výpočtu mzdy promítá i dovolenou.

Nabízí také vyhotovení a zaslání elektronických výpisů potřebných pro státní správu a zdravotní pojišťovny. Veškerá nutná data umí převést do účetnictví, je online napojený na insolvenční rejstřík a zajišťuje odeslání výplatních pásek na e-mail.

Velké množství z výše vyjmenovaných funkcí byste ve svém podniku určitě využili. Možná tou největší výhodou mzdového a personálního softwaru Nugget ale je jejich vzájemné propojení a sdílení dat mezi jednotlivými moduly. Kupříkladu tak běžná věc jako je čerpání dovolené. Zaměstnanec si o ni požádá, nadřízený ji schválí. To se ihned promítne do výkazu a plánu práce i do výpočtu zaměstnancovy mzdy.

Jak již bylo zmíněno na začátku, pořízení tohoto softwaru představuje určitou investici. Na výběr tak máte mezi nákupem, který vám zajistí jeho neomezené používání, a pronájmem licence na určité časové období. Obě verze obsahují mzdové a právní aktualizace. V každé chvíli si tak můžete být jistí, že pracujete s aktuální legislativou.

Když potřebujete uchovávat a zpracovávat velké množství dat o svých zaměstnancích


Osobní údaje, jejich kvalifikace, absolvované kurzy a školení, odpracovaný čas, délka vybrané dovolené, délka trvání a obsah jejich smluv, platový výměr. To jsou jen některé základní informace, které o svých zaměstnancích musíte shromažďovat a čas od času je využít. Pokud zaměstnáváte jen několik málo lidí, ta nejdůležitější data udržíte v hlavě a uchováte ve své vlastní, ať už elektronické, nebo papírové databázi.

Když ale počet zaměstnanců začne růst, zvětšuje se i množství dat, která o nich potřebujete střádat. Pro jejich správu už je zapotřebí nějaký komplexní a sofistikovaný software. V něm všechna výše zmíněná data, plus jakákoliv další vlastní, naleznete a můžete s nimi libovolně nakládat. Ať už na základě nich vytvářet porovnávání, statistiky, analýzy, reporty nebo výstupy pro další firemní oddělení (HR, účetní).

Výhodou je, že taková databáze má oboustranný přístup. To znamená, že i samotní zaměstnanci mohou sledovat, a v případě, že disponují patřičnými přístupovými právy, také upravovat informace, které o nich uchováváte. Mají kdykoliv okamžitě možnost přístupu ke své pracovní smlouvě, platovému výměru, interním předpisům a pravidlům či elektronické výplatní pásce.

Navíc si skrze rozšíření mzdového a personální systému o Portál pro zaměstnance mohou žádat o dovolenou, kterou jim jejich nadřízený stejným prostřednictvím schválí, nebo zamítne, případně se přihlásí na nějaké vypsané kurzy, školení a vnitrofiremní akce.

Když potřebujete pomoct s organizováním a řízením lidských zdrojů


Když roste počet zaměstnanců a rozrůstá se složitost organizační struktury v podniku, vzrůstá i náročnost její koordinace. Tento systém napomáhá ke snazšímu řízení a plánování lidských zdrojů. Nabízí možnost vytvořit katalog pracovních míst s přesně definovanými právy, povinnostmi a pracovními náplněmi jednotlivých pozic. Zobrazuje a pracuje také s vazbami mezi jednotlivými pracovními pozicemi.

Umožňuje efektivní plánování počtu zaměstnanců. Na základě zadaných kritérií vám pomůže stanovit, kolik nových zaměstnanců musíte na jaké pozice přijmout (případně propustit, přeřadit apod.), abyste dosáhli stanovených cílů a úkolů. Dá vám také informace o tom, jaké budete mít s přijmutím nového zaměstnance náklady a jestli se vám vůbec vyplatí.

Nabízí také hodnocení zaměstnanců dle zvolených kritérií. A to jak při náboru, kdy porovnává jejich potřebné kvalifikace a předpoklady pro výkon dané pozice, tak při samotné práci u stávajících zaměstnanců. Vytvoříte si zde i plán rozvoje zaměstnanců, naplánujete školení apod.

Autor: Pl
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Jak senzory fotoaparátu vašeho telefonu zlepšují vaše fotografické zážitky

V době chytrých telefonů se fotoaparát stal nezbytným nástrojem pro zachycení životních okamžiků. Nicméně, to, co odlišuje pozoruhodný snímek od banálního, často spočívá v složité technologii zabudované ve snímačích fotoaparátu vašeho zařízení. Tyto ...

Kvalitní bavlněné látky: Poznejte výhody a nástrahy šití z tohoto materiálu

Bavlna patří mezi velmi oblíbené materiály. Dobře se s ní pracuje, je přitom pohodlná a odolná. Hodí se pro šití rozmanitého oblečení, ale i bytových ...

Společnost CANMET pomáhá firmám s robotizací a automatizací výroby

Současná doba vyžaduje rychlou automatizaci všech výrobních procesů v technologických firmách. Díky vhodně zvolenému zařízení ušetříte hodiny času den ...

Jak hrubou kávu si namlít pro určitý typ nápoje?

Káva je nejpopulárnější povzbuzující nápoj na celém světě. Málokdo však tuší, že s sebou zároveň přináší řadu zdravotních benefitů - pomáhá předcházet ...

Horoskop na únor: Lvi budou plní sebevědomí, Raci budou potřebovat trochu péče a něhy

Únor je měsíc lásky, ale také změn a překvapení. Podívejme se, jak to ovlivní každé znamení. Co vás čeká v lásce, práci, zdraví a financích? Přečtěte ...





Sobota 20.4.2024
Plzeňský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes