PlzeňDnes.cz
PlzeňDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Zájem o lokální potraviny nahrává i přeštickému praseti

11.08.2021
Rostoucí zájem spotřebitelů o regionální potraviny by mohl v budoucnu pomoci rozvoji chovu přeštického černostrakatého prasete. Jedná se o původní české plemeno, které je nyní chováno zejména v uzavřené populaci jako genetický zdroj. Plemeno má řadu výhod, které v minulosti napomohly věhlasu tzv. Pražské šunky, ale také nevýhody, kterými jsou především horší konkurenceschopnost v porovnání s moderními hybridy.
Foto: mendelu.cz
"Lokální plemena hospodářských zvířat si zaslouží naši pozornost a ochranu. V České republice, ale i po celém světě je zřejmé, že se o tato plemena zvyšuje zájem. Přeštické černostrakaté prase má přesto v českých chovech minoritní zastoupení, ačkoli tomu bylo v minulosti jinak," uvedl Pavel Nevrkla z Ústavu chovu a šlechtění zvířat Agronomické fakulty.

Přeštické černostrakaté prase je starobylé plemeno. Produkčně se v českých zemích začalo uplatňovat od druhé poloviny 19. století. Koncem 80. let 20. století začalo z bývalých JZD postupně mizet. Od roku 1992 bylo zařazeno mezi genetické zdroje a od roku 1996 je chováno in situ v uzavřené populaci. "Masově se toto plemeno nerozšíří, z hlediska klasické produkce to ani není reálné, protože jeho růstová intenzita je oproti hybridům nižší, stejně tak nižší je i zmasilost. Také vyšší vrstva hřbetního tuku efektivnímu zpeněžení nenahrává," uvedl Nevrkla.

Vědec nicméně dodává, že i přes horší uplatnění v klasické komerční produkci může toto plemeno najít svoje místo v ekologických chovech, či jako potravina s příběhem od lokálních producentů, což může být i ekonomicky zajímavé. Nevrkla tvrdí, že z některých zdánlivých nevýhod jde vytvořit přednost. "Právě pomalejší růst a vyšší protučnění těchto prasat může určitou část spotřebitelů oslovovat," uvedl. K pozitivům tohoto původního českého plemene patří jeho odolnost a nenáročnost. "Je to i naše kulturní bohatství s určitou historií, v podstatě jde o návrat ke kořenům," uvádí Nevrkla.

Přeštické černostrakaté prase má určité vlastnosti, které mohou být ceněny. "Z výsledků našeho výzkumu vyplývá, že přeštická černostrakatá prasata mohou oproti komerčním hybridům vykazovat lepší technologické vlastnosti masa, například stabilnější hodnotu pH, nižší odkap masové šťávy, vyšší zastoupení vnitrosvalového tuku, avšak ne tak vysokého, aby to spotřebitel neakceptoval. Výhodou může být i příznivější oxidační stabilita tuku v mase, což je pozitivní při zpracování," uvedl vědec, který zjistil i vyšší obsah některých masných kyselin u přeštických prasat oproti hybridům. Tento rozdíl může souviset s vyšší jemností masa, šťavnatostí a chutností masa.

Podle něj se přeštické černostrakaté prase zřejmě znovu nikdy masově nerozšíří, protože to z komerčního pohledu ani není možné a není to ani cílem. "Alternativně ale ano. Cestou jsou obchody s lokálními potravinami a posilování širšího povědomí o původu tohoto plemene. Doba a zvýšený zájem spotřebitelů o regionální potraviny tomu nahrává," dodal Pavel Nevrkla.

Přeštické černostrakaté prase je původní české plemeno, které se odvozuje od původních klapouchých prasat z oblasti západních Čech. Přeštické černostrakaté prase zabezpečovalo od roku 1890 do 60. let 20. století produkci masa v Západních Čechách i ostatních přilehlých krajích. Práce přeštických zemědělců a plemenářů proslavila přeštické černostrakaté plemeno prasat, a tím i Přeštice a dostala je do velké části odborných zemědělských učebnic po celém světě.

Autor: Mgr. Filip Vrána
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

V Plzni se bude konat Evropský den proti vloupání

Nedej šanci zlodějům! Tak zní heslo letošního Evropského dne proti vloupání, který se koná v Plzni ve středu 19. června 2024 od 11 do 18 hodin na náměstí Republiky. Hlavním smyslem akce je tradičně připomenout lidem, jak zabezpečit svá obydlí, ...

Nové štítky na přejezdech posílí bezpečnost a pomohou v lepší identifikaci místa

Správa železnic začíná používat nové reflexní štítky s čísly přejezdů, které jsou lépe viditelné. V rámci pilotního projektu jimi osadí více než dvě d ...

Rekonstrukce tachovského náměstí pokračuje uzavřením silnice

Tachovské náměstí se mění před očima a práce se přesouvají z plochy náměstí i na silnici, která vede náměstím. Od 17. června bude uzavřena průjezdná s ...

Kvůli rekonstrukci vzduchotechniky omezí klatovské transfuzní oddělení o prázdninách odběry

Z důvodu stavebních prací v prostoru transfuzního oddělení Klatovské nemocnice (TOKN) budou během letních prázdnin omezeny odběry krve a přerušeny odb ...

Od neděle 9. června 2024 dojde k letním změnám jízdních řádů regionálních vlaků ČD

V neděli 9. června vstoupí v platnost pravidelná letní změna vlakových jízdních řádů. Ve většině regionů dojde jen k dílčím změnám, které zlepší nabíd ...





Čtvrtek 13.6.2024
Plzeňský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes