PlzeňDnes.cz
PlzeňDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Rokycanská nemocnice získá dvě nové dominanty v podobě bočních věží

17.09.2021
Modernizace Rokycanské nemocnice má jasnější kontury. Architektonická společnost Siebert+Talaš dokončila v létě dle provozních požadavků nemocnice dispoziční studii rekonstrukce a dostavby nemocniční budovy. V těchto dnech pak finalizuje projektovou dokumentaci, aby s ní v říjnu požádal Plzeňský kraj o stavební povolení. Pokud vše půjde dle očekávání, bude na jaře příštího roku vybrán zhotovitel, a v průběhu roku mohou začít i stavební práce. Modernizace nemocnice se bude realizovat za provozu, a proto v postupných etapách. Hned v prvních dvou získá zařízení nové dominanty v podobě bočních věží rozšířeného ambulantního traktu.
Foto: nemocnicepk.cz
"Hlavním cílem rekonstrukce je zvýšit kvalitu a komfort péče a zároveň zlepšit její dostupnost v regionu, zejména u specializovaných zákroků a výkonů. Nezbytnou podmínkou je přitom trvalé zachování stávajícího provozu nemocnice. Z těchto důvodů jsme zvolili variantu přístavby obou částí ambulantního traktu a v dalších etapách i lůžkového traktu," vysvětluje hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová s tím, že přístavba a současná modernizace stávajících dispozic zajistí rozšíření a efektivnější provozní uspořádání zdravotnických pracovišť, včetně zajištění kompaktnosti dle současných trendů medicíny a zároveň minimalizuje omezení provozu během rekonstrukce.

Modernizace začne přístavbou ambulantního traktu


Nemocniční komplex bude i nadále uspořádán ve tvaru písmene H, kdy v přední severní části budou i nadále umístěny ambulance a administrativa. Novinkou budou dvě čtyřpodlažní věže na koncích křídel ambulantního traktu, které vzniknou právě kvůli navýšení prostorových kapacit hned v první etapě. V druhé etapě se do nich přesune stávající ambulantní péče a začne modernizace prostoru mezi nimi. Do modernizovaného ambulantního traktu se po dokončení druhé etapy přesunou i ambulance z jiných částí budovy.

"Dispoziční studie popisuje už velmi detailně rozmístění a dispozice jednotlivých místností v celém ambulantním traktu od kanceláří přes čekárny až po samotné ambulance, vyšetřovny či zákrokové sálky i ambulantní část rehabilitačního oddělení. Už přesně víme, kde budou ambulance konkrétních odborností. Prostory se totiž přímo přizpůsobují jejich potřebám, zda tam má být šatna na převlékání, kde bude stát jaký diagnostický přístroj, kde bude zázemí personálu, jak velká má být čekárna pro dané ordinace a podobně," popisuje předseda představenstva Rokycanské nemocnice Jaroslav Šíma.

V zadním / jižním traktu budovy budou už výhradně lůžkové stanice. Modernizovat se bude rovněž v etapách - přístavbou a rekonstrukcí v jednotlivých křídlech a podlažích. "Snahou bude minimalizovat dopady stavby na hospitalizované pacienty tak, aby provozované lůžkové stanice byly vždy co nejdále od stavebního ruchu. I na to projekt myslí," doplňuje Šíma. Ve středním spojovacím krčku zůstane komplement, kam patří laboratoře, rentgeny, centrální sterilizace, operační sály a s rekonstrukcí zde vznikne nový urgentní příjem.

Ovlivněno pandemií: Koncept zamezí křížení out- a in-pacientů


Připravované řešení respektuje původní koncept a členění na hlavní provozní trakty, kdy ovšem v nové podobě je původní koncept striktně "očištěn" od křížení mezi ambulantní a lůžkovou částí nemocnice, tedy mezi takzvanými out-pacienty přicházejícími zvenku a in-pacienty v hospitalizační péči. Toto členění je v souladu se současnými trendy s ohledem na potřeby a možnosti rozdělení částí nemocnice při výjimečných stavech, jako jsou například i pandemické situace. Samozřejmostí je zajištění přístupnosti celého komplexu pro osoby s omezenou možností pohybu a orientace.

Koncept z logistických i prostorových důvodů nezahrnuje přemístění lékárny a transfuzního oddělení ze současných prostor mimo hlavní budovu. Lékárna i nadále zůstane v objektu u vstupu do nemocničního areálu. Novinkou ovšem bude zastřešení chodníku mezi lékárnou a nemocnicí. Transfuzní oddělení dále zůstane v budově vedle lůžkového traktu. Jeho klienti se ale dočkají lepšího parkování. Modernizace totiž počítá se stržením některých starších samostatně stojících technických staveb, které jsou minimálně využívané a chátrají. Místo nich vznikne z části jedna z věží a z části je zaplní parkoviště pro personál a právě dárce krve a dále zeleň.

Rokycanská nemocnice je poslední z krajských nemocnic akutní péče, která čeká na výraznější modernizaci. Klatovská a Domažlická nemocnice působí v nových objektech z let 2012 resp. 2006 a nemocnice ve Stodu prochází postupnou rekonstrukcí od roku 2012.

"Nemocnice v Rokycanech sice v minulosti upravovala jednotlivá pracoviště, ale tím hlavně reagovala na jejich dílčí potřeby a vývoj daného typu péče. Nyní je třeba modernizovat nemocnici jako celek, včetně inženýrských sítí, a hlavně komplexního řešení dispozic a umístění oddělení, ambulancí i nezdravotnických provozů tak, aby vše lépe odpovídalo požadavkům medicíny 21. století," vysvětluje hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová.

Zdroj: Nemocnice Plzeňského kraje
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Plzeňský kraj investuje do zvýšení kvality života svých obyvatel

Rozvoj moderních technologií spojený s digitalizací, automatizací a stále více také s fenoménem umělé inteligence zásadně ovlivňuje a přetváří různá odvětví a přináší řadu příležitostí i zásadních výzev pro trh práce. Jak těmto výzvám čelit a naopak ...

Velikonoční trhy energetiků vynesly v Plzni chráněným dílnám celkem 51 420 korun

Blížící se Svátky jara již přivítali tradičními Velikonočními trhy energetici v plzeňském sídle Skupiny ČEZ v Guldenerově ulici. Nákupem spousty velik ...

Léčebnu tuberkulózy a respiračních nemocí Janov povede ředitel FN Plzeň Václav Šimánek

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek k dnešnímu dni pověřil řízením Léčebny tuberkulózy a respiračních nemocí Janov ředitele Fakultní nemocnice Plzeň ...

Startuje jubilejní 15. ročník soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje

Letos je tomu již 15. let, kdy první "odvážlivci" přihlásili svoje výrobky do soutěže o nově udílenou značku Ministerstvem zemědělství určenou pro nej ...

Macková (SZÚ): Černý kašel u nás i v Evropě monitorujeme a máme účinné prostředky ochrany

Dnes proběhla na Ministerstvu zdravotnictví snídaně s novináři, kde zástupci Ministerstva zdravotnictví, Státního zdravotního ústavu a odborných spole ...





Čtvrtek 28.3.2024
Plzeňský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes