PlzeňDnes.cz
PlzeňDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy
PANDEMIE COVID-19 ONLINE
Zdroj: MZ ČR 28.03.2024 [e]
Nové připady:
14
Ukončená očkování:
6 982 235
Hospitalizovaných:
16
Vyléčení:
4 715 259
Aktivní případy:
298
Úmrtí celkem:
43 518

Vláda vyhlásila na 30 dnů nouzový stav. Začne platit od pátka

25.11.2021
Vláda Andreje Babiše v demisi rozhodla na jednání ve čtvrtek 25. listopadu 2021 o vyhlášení nouzového stavu na území České republiky od 00.00 hodin dne 26. listopadu 2021 na 30 dnů. Zároveň schválila krizová opatření, kterými zpřísnila podmínky pro provoz některých služeb a pro konání hromadných akcí. Rozhodla také o vyhlášení pracovní povinnosti pro zdravotnické pracovníky.
Premiér v demisi Andrej Babiš | Foto: Úřad vlády ČR
Vláda rozhodla v souladu s čl. 5 a 6 ústavního zákona č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky o vyhlášení nouzového stavu pro území České republiky z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru SARS-CoV-2, a to do 25. prosince 23.59 hodin. "Toto rozhodnutí jsme už doručili do Parlamentu, takže v tuto chvíli už ho Poslanecká sněmovna má," konstatoval premiér v demisi Andrej Babiš.

Vyhlášení nouzového stavu bylo podle předsedy vlády vzhledem k aktuální kritické epidemické situaci nezbytné. "Podle našeho názoru byly naplněny podmínky pro vyhlášení nouzového stavu podle článku 5 ústavního zákona o bezpečnosti České republiky, Česká republika je ve stavu jiného nebezpečí, které ve značném rozsahu ohrožuje životy, zdraví nebo majetkové hodnoty anebo vnitřní pořádek a bezpečnost," uvedl premiér Babiš.

Vyzval znovu spoluobčany, aby nevěřili dezinformacím o škodlivosti údajně experimentálních vakcín. "Není to pravda. Všechny vakcíny, které v České republice používáme, jsou schválené Evropskou lékovou agenturou," zdůraznil premiér Babiš. "Očkování je jediné řešení pandemie covid-19," připomněl.

Na základě vyhlášeného nouzového stavu mohou členové vlády po předchozím souhlasu vlády vyhlašovat jednotlivá krizová opatření a subjekty kritické infrastruktury mohou určit kritické zaměstnance, jejichž přítomnost na pracovišti je nezbytná pro zajištění funkce příslušného prvku kritické infrastruktury, na něž se budou vztahovat zákazy a povinnosti. První dvě krizová opatření vláda hned schválila.

První opatření se týká omezení maloobchodu a služeb. Bude platit od 18 hodin pátku 26. listopadu a Ministerstvo zdravotnictví do něj z větší části převede pravidla, která platila dosud formou ochranného opatření. Dochází ale ke zpřísnění pro provozovny stravovacích služeb, bary, diskotéky, herny atd., které budou muset mít nově zavřeno v čase mezi 22.00 hod. a 04.59 hod. Zakázán bude provoz vánočních trhů s výjimkou prodeje vánočních stromků a kaprů a v nákupních centrech nebude možné stravování přímo v tzv. food courtech. Zákazníci si budou muset zakoupení jídlo odnést s sebou. S výjimkou vnitřních prostor provozoven stravovacích služeb bude také zakázána konzumace alkoholu na veřejnosti.

S výjimkou pohřbů bude také omezen maximální přípustný počet osob na volnočasových, kulturních, sportovních, vzdělávacích a dalších podobných akcích. U volnočasových aktivit dětí i dospělých, jako jsou různé spolkové, sportovní, kulturní, taneční, tradiční a jim podobné akce a oslavy, se snižuje maximální přípustný počet účastníků akce z tisíce na 100 osob. U návštěv kulturních představení, sportovních utkání atd. bude možné nově do hlediště pustit nanejvýš 1 000 diváků, a to výhradně k sezení.

Druhým krizovým opatřením vláda od 26. listopadu 2021 od 00.00 hod nařídila pracovní povinnost lékařům a zdravotnickým pracovníkům, kteří vykonávají nelékařské zdravotnické povolání jako ambulantní specialisté, zdravotníci v jednodenní péči nebo v lůžkové péči v zařízeních, která nepečují o pacienty s covidem-19. Povinnost se nevztahuje na lékaře a zdravotníky v oboru všeobecné praktické lékařství, praktické lékařství pro děti a dorost a gynekologie a porodnictví a jejich zaměstnance a zdravotnické pracovníky ve speciálních lůžkových zdravotnických zařízeních hospicového typu.

Vláda rozhodla také o tom, že Správa státních hmotných rezerv bude moci po dobu trvání nouzového stavu poskytovat ze svých zásob osobní ochranné prostředky, zdravotnické prostředky a dezinfekci správním úřadům, orgánům územní samosprávy, základním složkám integrovaného záchranného systému a nasazeným silám Armády ČR, které se podílejí na řešení dopadů pandemie covid-19, a také formou výpůjčky dalších potřebných pohotovostních zásob a zásob pro humanitární pomoc. Zároveň uložila předsedovi SSHR, aby spotřebované zboží do zásob průběžně dokupovala.


Autor: Úřad vlády
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Související:

Další články z rubriky Zprávy

Plzeňský kraj investuje do zvýšení kvality života svých obyvatel

Rozvoj moderních technologií spojený s digitalizací, automatizací a stále více také s fenoménem umělé inteligence zásadně ovlivňuje a přetváří různá odvětví a přináší řadu příležitostí i zásadních výzev pro trh práce. Jak těmto výzvám čelit a naopak ...

Velikonoční trhy energetiků vynesly v Plzni chráněným dílnám celkem 51 420 korun

Blížící se Svátky jara již přivítali tradičními Velikonočními trhy energetici v plzeňském sídle Skupiny ČEZ v Guldenerově ulici. Nákupem spousty velik ...

Léčebnu tuberkulózy a respiračních nemocí Janov povede ředitel FN Plzeň Václav Šimánek

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek k dnešnímu dni pověřil řízením Léčebny tuberkulózy a respiračních nemocí Janov ředitele Fakultní nemocnice Plzeň ...

Startuje jubilejní 15. ročník soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje

Letos je tomu již 15. let, kdy první "odvážlivci" přihlásili svoje výrobky do soutěže o nově udílenou značku Ministerstvem zemědělství určenou pro nej ...

Macková (SZÚ): Černý kašel u nás i v Evropě monitorujeme a máme účinné prostředky ochrany

Dnes proběhla na Ministerstvu zdravotnictví snídaně s novináři, kde zástupci Ministerstva zdravotnictví, Státního zdravotního ústavu a odborných spole ...





Čtvrtek 28.3.2024
Plzeňský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes