PlzeňDnes.cz
PlzeňDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy
PANDEMIE COVID-19 ONLINE
Zdroj: MZ ČR 18.04.2024 [e]
Nové připady:
7
Ukončená očkování:
6 982 250
Hospitalizovaných:
11
Vyléčení:
4 715 610
Aktivní případy:
161
Úmrtí celkem:
43 522

Plzeňský kraj pátou covidovou vlnu zvládá, situace je však stále vážná

08.12.2021
Krizový štáb Plzeňského kraje zhodnotil covidovou situaci. Počet odhalených nových nákaz se podle informací KHS PK zpomalil a stagnuje.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
"V nemocnicích sice dochází již k pomalejšímu nárůstu pacientů, máme omezenu elektivní péči, a tak kapacita lůžek pro covid pacienty je dostačující. Nicméně řada pacientů vyžaduje delší péči, proto budou lůžka na IP v našem kraji minimálně v následujících 14 dnech posílena," informuje hejtmanka Ilona Mauritzová a dodává: "Nadále také pokračuje vypjatá situace v počtu lůžek následné intenzivní péče a zajišťována je jen akutní operativa. Situace je proto zatím stále velmi vážná." Krizový štáb očekává, že se v následujících dvou týdnech nebude horšit, ale ani zásadně zlepšovat.

Podle ředitele KHS Michala Bartoše dochází ve všech okresech Plzeňského kraje ke stagnaci a někde i k poklesu počtu pozitivních případů. Podle jeho mínění jde již o mírně pozitivní trend, který lze v tuto chvíli označit jako "dočasný", především s ohledem na celorepublikovou predikci. Podle ní by mohla pátá covidová vlna kulminovat o vánočních svátcích. Nadále také pokračuje scereeningové testování ve školách a školských zařízeních. I v tomto případě dochází již podle M. Bartoše ke stagnaci a někde i k poklesu počtu pozitivních případů. "Lze tedy očekávat, že tento setrvalý lehký pokles může pokračovat i nadále," uzavřel ředitel KHS. Silný tlak však KHS vnímá v oblasti trasování, kde potřebuje i nadále výpomoc. M. Bartoš proto poděkoval za pomoc v oblasti trasování všem organizacím, které poskytly své zaměstnance - např. Plzeňský kraj, město Plzeň, Policie ČR, Hospodářská komora v PK atd.

Počty hospitalizovaných a trendy jejich nárůstu


Koordinátor lůžkové péče pro Plzeňský kraj prof. Jan Beneš informoval, že pacientů s onemocněním covid-19 je v databázi ISIN v Plzeňském kraji evidováno celkem 332 v nemocnicích PK, z toho je 53 v intenzivní péči (27 pacientů je na UPV, 2 ECMO). Počet celkově hospitalizovaných pacientů stagnuje. Pokračuje trend poklesu 7 denního záchytu, kdy je v kraji evidováno 787 případů na 100 tisíc obyvatel. "Aktuální kapacity standardní péče jsou prozatím dostatečné. Přesto bude ještě potřeba posílit místa v intenzivní péči a využít všechna dostupná volná lůžka s možností UPV," uvedl prof. Beneš. Jak dále upřesnil, ve FN Plzeň je hospitalizováno 168 pacientů, z toho se střením průběhem 76 a těžkým 33. Z nich je 32 v intenzivní péči, 16 na UPV a 2 na ECMO.

Pomoc Armády ČR v Plzeňském kraji


Armáda má nasazeny v kraji dva odběrové mobilní týmy, z nichž je jeden k dispozici ve FN Plzeň a druhý v Domažlické nemocnici. Dále armáda vypomáhá v nemocnicích ve Stodě (3), Domažlicích (3), v Sušici (3) a Rokycanech (2). O její výpomoc požádá i soukromá nemocnice PRIVAMED.

Pomoc studentů v PK


Vedoucí odboru zdravotnictví Jan Karásek informoval, že Plzeňský kraj oslovil střední zdravotnické školy, vyšší zdravotnickou školu a Fakultu zdravotnických studií i Lékařskou fakultu, a nyní již kraj rozesílá do zdravotnických a sociálních zařízení seznamy studentů, kteří projevili zájem jim pomoci.

Situace v pobytových sociálních službách


"V pobytových službách na území Plzeňského kraje je situace nadále dobrá a přetrvává v nich mírný optimismus, protože čísla pozitivních klientů a zaměstnanců pomalu klesají," řekl během jednání Krizového štábu Filip Zapletal, vedoucí Odboru sociálních věcí. V tuto chvíli je 246 zaměstnanců (8,77 %) v karanténě, v pracovní neschopnosti či na OČR; pozitivních zaměstnanců je 42 (1,5 %). Klientů je pozitivních 30, což činí 0,72 %. Nadále vážná situace zůstává v Domově pro seniory a zdravotně postižené Péče Těně, s.r.o., kde personálu pomáhá s jejím zvládnutím od minulého týdne Policie ČR a HZS PK. Také v Azylovém Domě Máta v Plzni byly evidovány 3 pozitivní rodiny, nicméně nastavená režimová opatření zde fungují.

Školy a školská zařízení


Školy a školská zařízení procházejí nadále povinným testováním. Další sada testů dorazí do Plzeňského kraje ve čtvrtek 9. prosince v počtu 64 540 kusů. KHS v současné době řeší 163 škol a školských zařízení s výskytem covidu-19, z toho 45 MŠ, 82 ZŠ a 28 SŠ. "Oproti minulému sledovanému období mírně vzrostl počet zasažených mateřských škol, který stoupl z 34 na 45," upřesnila Jaroslava Havlíčková, vedoucí Odboru školství, mládeže a sportu. Pozitivních žáků a studentů je 369 a v karanténě je jich 4294. Pedagogů je pozitivních 58, v karanténě 60.

Očkování a kapacita očkovacích míst


K dnešnímu dni bylo v Plzeňském kraji vyočkováno celkem 767 593 dávek. Dokončené očkování oběma dávkami má za sebou již 351 171 lidí a třetí posilující dávkou je očkováno 71 535 osob. Dobře se osvědčilo nově otevřené očkovací místo pro neregistrované občany v bývalém Prioru. Během prvního týdne tu bylo naočkováno více než 1700 lidí. "Denně se v kraji naočkuje 4000 až 4500 osob," shrnul Jan Karásek, vedoucí Odboru zdravotnictví s tím, že se pomalu zvyšuje i počet očkujících praktiků. Z 320 praktických lékařů je jich nyní do očkování zapojeno 170. "Naše očkovací místa ve FN Plzeň a akutních nemocnicích skvěle pomáhají s očkováním dětí 12+, kdy pokrýváme potřebu celého regionu. V očkování malých dětí 5+ preferujeme, aby byly výhradně očkovány praktickými lékaři (PLDD) pro děti a dorost. Na tomto postupu jsme se dnes se zástupci PLDD shodli," sdělila hejtmanka Ilona Mauritzová.

Závěrem krizového štábu hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová poděkovala složkám IZS za jejich pomoc při zvládání páté covidové vlny. Konkrétně za pomoc v pobytových zařízeních sociálních služeb, jmenovitě v Domu pro seniory a zdravotně postižené Péče Těně, s.r.o., při rozvozu testů do škol i za pomoc pro KHS v trasování.

Zdroj: Plzeňský kraj
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Související:

Další články z rubriky Zprávy

V Rokycanech se otevřela první veřejná ekologická toaleta v Česku

Město Rokycany v polovině dubna slavnostně otevřelo novou kompostovací veřejnou toaletu finské technologie, jedinou svého druhu, za účasti finského velvyslance v České republice Pasi Tuominena. Toaleta od společnosti BIOCULTUS je udržitelná, ...

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčb ...

ČSOP: Nové tůně nejen pro obojživelníky aneb ochrana přírody bagrem

Takzvaná Východočeská Sahara na Pardubicku. Bývalá cihelna na Kutnohorsku. Mokřad na jižním okraji Prahy. Pozemky podél Bakovského potoka na Rakovnick ...

Lesy ČR obnovily na Plzeňsku dvě historické nádrže a tůň s vodou ze zámecké studánky

Kamýky a U Kostelíka, dvě zaniklé historické průtočné vodní nádrže, i tůň zanesenou sedimentem obnovily Lesy České republiky za devět milionů korun ne ...

Hračka Jeepu na baterie představuje vážné riziko, zjistila inspekce

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné riziko pro životní prostředí. Jde o výrobek Hračka ...





Pátek 19.4.2024
Plzeňský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes