PlzeňDnes.cz
PlzeňDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Plzeň poskytla dva své objekty v centru pro pomoc válečným uprchlíkům

04.04.2022
Plzeň vybudovala ve svém areálu KD Peklo dočasné nouzové přístřeší pro válečné uprchlíky z Ukrajiny. Začalo fungovat v pátek 1. dubna v poledne. K pátku zároveň bylo ukončeno nouzové ubytování v hale TJ Lokomotiva. Zároveň město poskytlo svůj bývalý Dům digitálních dovedností v Dominikánské 9 pro vytvoření integračního centra. Uprchlíci v něm najdou šatník, sociální a právní poradenství i pomoc ohledně bydlení a zajištění zaměstnání. Projekt integračního centra, který nabídne i adaptační kurzy či jazykové kurzy češtiny, zaštiťuje Člověk v tísni spolu s organizacemi Tady a Teď a Ponton, klíčovým partnerem je ukrajinská občanská iniciativa. V KD Peklo bylo v pátek 1. dubna ubytováno osm lidí, v sobotu sedm.
KD Peklo | Foto: plzen.eu
"V bývalém Kulturním domě Peklo, v částech, které dříve sloužily jako kanceláře společnosti Plzeň 2015, jsme vybudovali dočasné nouzové přístřeší. Kapacita je 50 lůžek, čímž splňujeme rozhodnutí hejtmana Plzeňského kraje, že obce s rozšířenou působností musí zajistit dočasná nouzová přístřeší s kapacitou právě minimálně 50 osob. To KD Peklo bez problémů splňuje. Cílem zdejšího centra je, aby válečný uprchlík, který přijede například v noci do Plzně, si zde mohl odpočinout po dlouhé cestě, poté si vyřídit věci v KACPU neboli Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině. Také, pokud by neměl vyřešené ubytování na první dny v naší zemi, může zde nějakou dobu pobýt. Ubytovací kapacity v Plzni jsou prozatím dostatečné," řekl David Šlouf, náměstek pro oblast ekonomickou, bytovou, sociální začleňování a nakládání s majetkem města. Co se týká pětipatrového domu v Dominikánské 9, poskytlo ho město do výpůjčky, tedy zdarma prozatím do konce září 2022. "Šatník, který zabezpečuje iniciativa Holky holkám, je rozložen do dvou pater. Zbylá patra jsou pro Člověka v tísni, Ponton a Tady a Teď. Tyto organizace zde vytvoří kompletní integrační centrum, kde bude příchozím Ukrajincům nabídnuta právní, psychologická pomoc, pomůžou s najitím práce, zajištěním dalších úředních věcí, nabídnou adaptační skupiny i jazykové kurzy. Centrum by mělo pomoci Ukrajinci úspěšně začít v nové zemi," dodal David Šlouf.

Zázemí v KD Peklo vybudovala Plzeň v administrativní části, nikdo z válečných uprchlíků ani osob, které provoz zajišťují, se nedostane do hlavního sálu, jenž je uzavřen z důvodu špatné statiky stropů. "Centrum jsme vybudovali za pět dní. Vybavili jsme bývalé kanceláře lehátky, lůžkovinami, vznikl zde hrací koutek, dále je zde kuchyňka se společenskou místností, lidé si zde mohou tedy uvařit nebo ohřát jídlo a společně si popovídat. Mohou si zde také vyprat. Jídlo do KD Pekla bude zajišťovat město Plzeň. V jednotlivých kancelářích můžeme umístit od tří do sedmi lůžek, pokud zde najde přístřeší rodina, budeme se snažit jim zajistit zázemí pospolu," vysvětlil Aleš Průša, vedoucí Odboru bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení Magistrátu města Plzně, jenž má na starosti technickou část zajištění KD Pekla pro válečné uprchlíky. Během dne budou do Pekla docházet sociální pracovníci, kteří umí ukrajinsky, na psycho-sociální pomoc. Sociální pracovníky zajišťuje magistrátní odbor dostupného bydlení a sociálního začleňování.

"V místě nouzového ubytovacího centra v KD Peklo bude sloužit městská policie, a to 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Vyjma bezpečnostního dohledu zajistí i evidenci příchozích a odchozích ubytovaných uprchlíků z Ukrajiny. Počty zapojených zaměstnanců do této činnosti se budou měnit v návaznosti na potřebě, standardní výkon služby tím nebude ovlivněn. Váleční uprchlíci v KD Peklo můžou strávit maximálně 30 dní," doplnil radní pro oblast bezpečnosti Martin Zrzavecký.

"KD Peklo zcela jistě zajišťuje lepší komfort nouzového přístřeší pro válečné uprchlíky než hala na Lokomotivě, která opět začne od středy sloužit svým sportovním účelům, jak dětem, tak sportovním klubům. V Pekle lidé mohou odpočívat v oddělených místnostech, uvařit si zde, děti v něm najdou hrací koutek vybavený od TV Nova, které tímto děkujeme," doplnil náměstek David Šlouf.

Integrační centrum v Dominikánské 9


"Dům v Dominikánské ulici 9 je krásným domem v centru města, který jsme ze svého majetku mohli hned nabídnout. Prostory poskytujeme bezplatně, organizace nebudou platit nájem ani energie. Součástí výpůjčky jsou pro Člověka v tísni i regály, police, stoly, židle a další nábytek. Prostory jsme předali v pátek 1. dubna dopoledne a organizace hned mohly začít s přípravou integračního centra. Smlouvy s organizacemi jsou uzavřeny sice na půl roku, ale je zde možné opakované prodloužení, a to dle vývoje situace ohledně ukrajinské války," doplnil náměstek David Šlouf.

V pátek 1. dubna již zahájil svoji činnost Šatník iniciativy Holky holkám. Ten nabídne oblečení nejen válečným uprchlíkům, ale také stále rodičům samoživitelům, jako doposud. "Šatník budeme mít otevřený pondělí, středa, pátek od 8 do 16 hodin, úterý a čtvrtek od 8 do 12 hodin," vysvětlila Markéta Čekanová z iniciativy Holky holkám.

Člověk v tísni začne v následujících dnech provozovat integrační centrum s komplexními službami pro úspěšný start ukrajinského uprchlíka v Plzni. "Budeme pomáhat s bydlením, sháněním zaměstnání a vzděláváním dětí. Na projektu s Člověkem v tísni spolupracují organizace Tady a Teď a Ponton, klíčovým partnerem je ukrajinská občanská iniciativa. Součástí projektu bude i prostor pro síťování ukrajinské komunity s cílem aktivizování jejích vnitřních zdrojů. Ukrajinci si nejvíce pomáhají mezi sebou, potřebují k tomu ovšem zázemí a odbornou pomoc v některých specifických oblastech, například v pracovně-právních vztazích nebo ve vzdělávacím systému. Cílem je pomoci co největšímu množství utečenců integrovat se do české společnosti nebo se cítit bezpečně v cizí zemi před plánovaným návratem domů," vysvětlil Jakub Paleček, ředitel pobočky Člověka v tísni v Plzeňském kraji.

Dům v Dominikánské 9 do současné doby užívala Západočeská univerzita v Plzni na základě nájemní smlouvy. "Vzhledem k tomu, že se univerzitě podařilo zrekonstruovat jejich objekt, domluvili jsme se na ukončení nájemní smlouvy k 31. březnu. Hned 1. dubna jsme prostory poskytli neziskovým organizacím," uzavřel David Šlouf.



Zdroj: Město Plzeň
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Plzeňský kraj investuje do zvýšení kvality života svých obyvatel

Rozvoj moderních technologií spojený s digitalizací, automatizací a stále více také s fenoménem umělé inteligence zásadně ovlivňuje a přetváří různá odvětví a přináší řadu příležitostí i zásadních výzev pro trh práce. Jak těmto výzvám čelit a naopak ...

Velikonoční trhy energetiků vynesly v Plzni chráněným dílnám celkem 51 420 korun

Blížící se Svátky jara již přivítali tradičními Velikonočními trhy energetici v plzeňském sídle Skupiny ČEZ v Guldenerově ulici. Nákupem spousty velik ...

Léčebnu tuberkulózy a respiračních nemocí Janov povede ředitel FN Plzeň Václav Šimánek

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek k dnešnímu dni pověřil řízením Léčebny tuberkulózy a respiračních nemocí Janov ředitele Fakultní nemocnice Plzeň ...

Startuje jubilejní 15. ročník soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje

Letos je tomu již 15. let, kdy první "odvážlivci" přihlásili svoje výrobky do soutěže o nově udílenou značku Ministerstvem zemědělství určenou pro nej ...

Macková (SZÚ): Černý kašel u nás i v Evropě monitorujeme a máme účinné prostředky ochrany

Dnes proběhla na Ministerstvu zdravotnictví snídaně s novináři, kde zástupci Ministerstva zdravotnictví, Státního zdravotního ústavu a odborných spole ...





Pátek 29.3.2024
Plzeňský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes