PlzeňDnes.cz
PlzeňDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika, podnikání

V České republice již získalo zaměstnání téměř 24 tisíc občanů Ukrajiny

21.04.2022
Od 24. 2. 2022 dosud využilo možnosti pracovat v ČR podle dostupných zdrojů celkem 23 973 občanů Ukrajiny pod dočasnou ochranou. Ti mají od 21. 3. 2022 volný vstup na český trh práce. Nastupují na pozice ve výrobě nebo v dopravě, ale také v logistice nebo třeba ve službách. Zpravidla se jedná o dlouhodobě neobsazená pracovní místa. Nejvíce příchozích cizinců pracuje v Plzeňském, Středočeském a Jihomoravském kraji.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Občané Ukrajiny prchající před válkou, kteří mají pobytové vízum za účelem strpění/dočasné ochrany, nepotřebují aktuálně povolení k zaměstnání ani zaměstnanecké karty. A nemusí se spoléhat na žádné zprostředkovatele. Mohou si najít sami zaměstnání u každého zaměstnavatele, který hledá nové zaměstnance. Ten následně nahlásí Úřadu práce ČR jejich nástup do pracovního poměru.

"Stále platí, že do ČR přicházejí především ženy s dětmi, které v první řadě řeší především zajištění péče o potomky a ubytování. Následně se pak zajímají o možnost výdělku. Aktuálně vyhledávají spíše krátkodobé pracovní poměry, protože stále věří, že se vrátí brzy domů. S ohledem na děti také dávají přednost jednosměnným pracovním příležitostem," shrnuje generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Nejvíce občanů Ukrajiny momentálně pracuje v Plzeňském (3 672 osob), Středočeském (3 441 osob) a Jihomoravském kraji (2 785 osob). Nejčastěji jako montážní dělníci ve výrobě, pomocníci ve stavebnictví, v dopravě, řidiči nebo obsluha stacionárních strojů či pojízdných zařízení.

"Naši zaměstnanci jsou v pravidelném kontaktu se zaměstnavateli, kteří nabízejí volná pracovní místa nebo je v minulosti prostřednictvím Úřadu práce ČR poptávali, a ta jsou vhodná i pro cizince. Ověřujeme, zda jsou tyto pozice stále aktuální a snažíme se je co nejdříve obsadit osobami, které přichází z Ukrajiny," vysvětluje generální ředitel ÚP ČR.

Momentálně ÚP ČR eviduje v celé ČR přes 8 500 občanů Ukrajiny pod dočasnou ochranou, kteří podali žádosti o zavedení jako zájemci (8 313 osob) nebo uchazeči (194 osob) o zaměstnání. Přibližně 38 % z nich uvádí maximálně základní vzdělání nebo praktickou školu, 25 % vysokoškolské vzdělání, 22 % má úplné střední odborné vzdělání s maturitou a 15 % tvoří lidé vyučeni. Úřad práce ČR využívá údaje o dosaženém vzdělání a požadovaném zaměstnání - a to nejen u občanů Ukrajiny, které vede ve svých evidencích, ale stejně pracuje s údaji ostatních uchazečů a zájemců o zaměstnání - k párování nabídky pracovní síly s poptávkou ze strany zaměstnavatelů (vyhledávání vhodného volného pracovního místa) a případně k návrhu zařazení do vzdělávacích aktivit. Tak, aby vzdělání, dovednosti, znalosti daného uchazeče odpovídaly požadavkům a potřebám zaměstnavatelů. Tedy byly přizpůsobeny potřebám trhu.

Pokud se občan Ukrajiny pod dočasnou ochranou zaeviduje na ÚP ČR jako uchazeč nebo zájemce o zaměstnání, může požádat o financování kurzu českého jazyka. ÚP ČR může poskytnout prostředky z projektu Vzdělávání a dovednosti pro trh práce II (VDTP II). V jeho rámci mohou klienti využívat také doprovodná opatření. Jedná se např. o proplácení prokázaných cestovních výdajů, poplatků za lékařské prohlídky, resp. za vyšetření nutná ke vstupu do rekvalifikací zabezpečovaných ÚP ČR, rekvalifikací zvolených či do zaměstnání. V odůvodněných případech budou moci rovněž využít služeb hlídání dětí a jiných závislých členů rodiny.

Kurz českého jazyka může pro účely rekvalifikace realizovat například škola v rámci oboru vzdělání, který má zapsán v rejstříku škol a školských zařízení, nebo vysoká škola s akreditovaným studijním programem podle zvláštního předpisu. Největším problémem je nyní malý počet dostupných kurzů. Touto oblastí se proto intenzivně zabývá MPSV společně s MŠMT a dalšími organizacemi.

Během 1. čtvrtletí letošního roku proběhly cca čtyři desítky takových kurzů, s jejichž financováním ÚP ČR pomohl. Od dubna jsou zahajovány a realizovány další kurzy nejen v Praze, ale třeba i v Olomouci nebo v Brně.

ÚP ČR nabízí pomoc s financováním kurzů českého jazyka i tehdy, když daný občan Ukrajiny už pracuje. V takovém případě může jeho zaměstnavatel požádat o příspěvek na vzdělávání v rámci projektu POVEZ II (Podpora odborného vzdělávání zaměstnanců II).

ÚP ČR eviduje nezaměstnané uchazeče o zaměstnání, případně zájemce o zaměstnání. Pokud se občané Ukrajiny na Úřadu práce ČR nezaevidují, nemá o nich informace týkající se jejich profesí či vzdělání.

Zdroj: Úřad práce ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Související:

Další články z rubriky Ekonomika, podnikání

Česká asociace pojišťoven: Třetina Čechů nemá pojištěnou domácnost

V roce 2022 došlo ke 116 tisícům nečekaných majetkových událostí v domácnostech, jen odhadem necelé dvě třetiny ale byly pojištěny. Češi tak na pojistném plnění přišli o 550 milionů korun. Za 10 let Čechy nepojištěné domácnosti stály 6,8 miliardy ...

GasNet zahájil jako první v Česku prodej bioLNG

Společnost GasNet, největší tuzemský distributor plynu a český lídr v LNG pro nákladní silniční dopravu, spustila prodej nízkoemisního zkapalněného bi ...

ČSÚ: Podíl licencovaných patentů je v Česku stále nízký

Celkový počet licencí na ochranu průmyslového vlastnictví dosáhl v minulém roce 890, nejvíce z nich připadlo na patenty. Firmy, vysoké školy a veřejné ...

Zaměstnavatelé budou v roce 2024 zvyšovat mzdy o 5 až 10 procent

Po několikaměsíčních propadech reálných mezd se karty začínají obracet. Zaměstnavatelé již letos zvyšovali mzdy a budou v tom pokračovat i v roce 2024 ...

Od 1. ledna ČEZ Prodej výrazně zlevní domácnostem nefixované produkty. U elektřiny o více než 20 %

ČEZ Prodej přichází s dalším zlevněním ceníků. Od 1. ledna zlevní téměř dvěma milionům zákazníků z řad domácností nefixované ceníky elektřiny a plynu. ...





Čtvrtek 28.3.2024
Plzeňský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes