PlzeňDnes.cz
PlzeňDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Minerálka Il sano vrací rokycanským dárcům už přes 10 let do krve železo

12.07.2022
Pravidelní dárci krve, kteří chodí na odběry do Rokycanské nemocnice, ji dobře znají. Prakticky od příchodu, přes samotný odběr až po následný odpočinek a svačinu, kterou po odběru dostávají, jim nabízí zdravotnice přírodní minerální vodu "Il sano".
Foto: nemocnicepk.cz
Název, který v překladu z latiny znamená "Zdraví", není hlavně ve spojení s dárcovstvím krve vůbec náhodný. "Il sano" z rodinného pivovaru Chodovar má totiž unikátní složení, které napomáhá krvetvorbě daleko víc než většina v Česku známých minerálek. Výrobce z Chodové Plané ji poskytuje rokycanské transfuzce bezplatně jako dar už více než deset let. Mimo jiné i v oceňované chuťové variantě Speciál, která byla v 70. letech jedním z nejoblíbenějších nealkoholických nápojů v zemi.

Odběry krve mohou dárci absolvovat ideálně po třech měsících (muži) nebo čtyřech měsících (ženy). Přibližně tak dlouho trvá obnova odebraných červených krvinek. Proč tak dlouho? "Záleží na obnově červeného krevního barviva hemoglobinu a celkové zásoby železa v těle. Při darování krve ho tělo část vydá a pak ho musí doplnit ze stravy, což trvá právě i několik týdnů. Tento prvek je přitom zásadní pro přenos kyslíku a tím pádem pro pohyb, růst, hojení ran a vůbec pro lidskou existenci," vysvětluje primářka hematologicko- transfuzního oddělení Rokycanské nemocnice MUDr. Miroslava Padrtová.

Il sano napomáhá krvetvorbě. Je totiž unikátním zdrojem hemového (dvojmocného) železa
Železo si organismus vstřebává z některých potravin. Je například v zelenině, ovoci nebo v luštěninách a také v minerálních vodách. Všude tam se ovšem nachází v takzvané trojmocné podobě (Fe3), tedy ve formě železitých iontů. Ty ovšem nedokáže organismus absorbovat tak dobře jako železo ve formě železnatých iontů Fe2, které se nazývá hemové železo.

"Využitelnost trojmocného nehemového železa bývá do pěti procent. Dvojmocného železa ale dokáže tělo absorbovat až kolem 24 procent. Lépe se tedy doplňuje v této formě," vysvětluje lékařka s tím, že hemové železo se z potravin nachází především v masu a vnitřnostech a zejména v játrech.

Historie minerální vody Il sano se píše od roku 1193, kdy pramen v údolí Kosího potoka (viz snímek) objevili a pojmenovali mniši z Kláštera v Teplé. Dlouhá století jej využívali a sami šířili povědomí o jeho blahodárném účinku. Průmyslově se začala minerální voda stáčet na přelomu 19. a 20. století. Komplex stáčíren vznikl přímo u pramene, který se nově začal získávat z hloubky 35 metrů. V roce 1947 byl ale provoz zastaven.

Příchuť z bylinek a višní zacelila první poptávku po kolových nápojích


Slavný pramen "znovuobjevil" v polovině 60. let až tehdejší nový ředitel nedalekého pivovaru Chodovar Jiří Plevka a vedle výroby piva začal pivovar v Chodové Plané produkovat v roce 1968 ve velkém i minerálku Il sano. Na trh vstoupil jak s neochucenou variantou, tak i s ochuceným nápojem z minerální vody "Il sano Speciál".

Využil mezeru na trhu, která vznikla v uvolněné atmosféře pražského jara, kdy se začaly v Čechách objevovat západní kolové nápoje, po kterých okamžitě vznikla poptávka, ale chyběli výrobci. Jiří Plevka proto se svým týmem vytvořili speciální ochucovací sirup z bylinek a višní, který měl kolu svojí chutí i barvou připomínat. Díky příchuti i základu v podobě minerální vody vyhrál "Il sano Speciál" ještě v roce svého vzniku prestižní Zlatý pohár na potravinářské výstavě Ex Plzeň. Nápoj se pak stal natolik oblíbeným, že se ho několik let po sobě ročně prodalo vždy přes 50 tisíc hektolitrů, což se ve své době nedařilo ani Kofole.

O deset let později se ale ve státem řízeném hospodářství rozhodlo, že pivovar má vyrábět pouze pivo a nealkoholické nápoje by měl ponechat jiným podnikům. V roce 1978 proto značka Il sano podruhé zanikla. Za necelých 20 let ji ale znovu oživila rodina Plevků. Šest let po sametové revoluci a čtyři roky po privatizaci pivovaru výrobu minerálek obnovil Jiří Plevka se svými syny.

Dnes se minerální voda prodává už v pěti variantách - tradičně neochucená a Speciál a dále s příchutí pomeranče, citronu a od letoška nově i s chmelovou příchutí a názvem Hoppy. "Jedná se o první chmelovou minerálku v Čechách a myslím, že bude určitě unikátní i ve světě," říká provozní ředitel a vnuk Jiřího Plevky Vojtěch s tím, že nová varianta má mírnou chmelovou hořkost, která je ale natolik jemná, že ji přijme i dětský konzument.

Nápoje se prodávají ve skleněných lahvích, v 1,5 litrových PET lahvích a ochucené varianty do gastronomických provozů a na akce také v sudech KEG. Nejlépe dostupné jsou v Plzeňském a Karlovarském kraji, a to prostřednictvím řetězců, jako je Billa, Globus, JIP, COOP, Makro a Elko.

Rokycanští dárci krve ale dostanou minerálku bezplatně i při každém odběru. "Naše rodina pochází z Rokycanska, dědeček byl z Radnic, proto jsme se rozhodli deklarovat zdravotní funkci minerálky a prospěšnost pro krvetvorbu právě ve spojení s transfuzním oddělením Rokycanské nemocnice. Věřím, že dárcům chutná a vedle dobrého pocitu z pomoci je minerálka dalším z motivů, proč darovat krev právě v Rokycanech," dodává s úsměvem Vojtěch Plevka.

Zdroj: Nemocnice Plzeňského kraje
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Plzeňský kraj investuje do zvýšení kvality života svých obyvatel

Rozvoj moderních technologií spojený s digitalizací, automatizací a stále více také s fenoménem umělé inteligence zásadně ovlivňuje a přetváří různá odvětví a přináší řadu příležitostí i zásadních výzev pro trh práce. Jak těmto výzvám čelit a naopak ...

Velikonoční trhy energetiků vynesly v Plzni chráněným dílnám celkem 51 420 korun

Blížící se Svátky jara již přivítali tradičními Velikonočními trhy energetici v plzeňském sídle Skupiny ČEZ v Guldenerově ulici. Nákupem spousty velik ...

Léčebnu tuberkulózy a respiračních nemocí Janov povede ředitel FN Plzeň Václav Šimánek

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek k dnešnímu dni pověřil řízením Léčebny tuberkulózy a respiračních nemocí Janov ředitele Fakultní nemocnice Plzeň ...

Startuje jubilejní 15. ročník soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje

Letos je tomu již 15. let, kdy první "odvážlivci" přihlásili svoje výrobky do soutěže o nově udílenou značku Ministerstvem zemědělství určenou pro nej ...

Macková (SZÚ): Černý kašel u nás i v Evropě monitorujeme a máme účinné prostředky ochrany

Dnes proběhla na Ministerstvu zdravotnictví snídaně s novináři, kde zástupci Ministerstva zdravotnictví, Státního zdravotního ústavu a odborných spole ...





Čtvrtek 28.3.2024
Plzeňský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes