PlzeňDnes.cz
PlzeňDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika, podnikání

Nezaměstnanost v říjnu zůstala na 3,5 procentech

08.11.2022
Úřad práce ČR evidoval k 31. 10. 2022 celkem 255 792 uchazečů o zaměstnání (UoZ), o 588 méně než v předchozím měsíci a o 4 103 více než loni. Podíl nezaměstnaných osob zůstal na 3,5 %. To je o 0,1 p. b. více než před rokem. Míra nezaměstnanosti byla podle posledních dostupných dat EUROSTATU (za září) nejnižší v celé EU, a to 2,2 % (průměr EU 6 %).
Ilustrační snímek | Foto: MPSV
V říjnu zůstala nezaměstnanost na stejné hodnotě jako v září. V absolutní hodnotě klesl počet evidovaných uchazečů o zaměstnání i počet volných pracovních míst.

"Je dobrou zprávou, že nezaměstnanost v ČR zůstává na velmi nízké úrovni a ani meziročně nedochází k zásadním výkyvům. Dlouhodobě je u nás počet lidí bez práce vůbec nejnižší z celé EU. Navíc platí, že firmy stále poptávají nové zaměstnance napříč obory. To v současné době znamená důležitou jistotu, jak pro občany, tak i pro naši ekonomiku. Do budoucna plánujeme některé změny, kterými pomůžeme trhu práce. Chceme například více podporovat pracující seniory, a to třeba zvýhodněním zkrácených úvazků. Pamatujeme tak na lidi starší 55 let a další cílové skupiny," uvádí ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

"Zaměstnavatelé hledají zaměstnance zejména ve zpracovatelském průmyslu a stavebnictví a dlouhodobě pak kvalifikované řemeslníky. Současně ještě stále mají stále zájem o sezónní pracovníky v oblastech jako je zemědělství, lesnictví, rybářství nebo třeba živočišná a potravinářská výroba a obchod," shrnuje generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

V následujících měsících nezaměstnanost, v souvislosti s útlumem sezónních prací, pravděpodobně vzroste. V neposlední řadě se situace na trhu práce bude odvíjet především od dopadů energetické krize na zaměstnavatele. Ovlivnit ji může též průběh válečného konfliktu na Ukrajině nebo aktuální epidemická situace.

Ukrajina


Podle dostupných zdrojů získalo v ČR od vypuknutí konfliktu do konce října práci celkem 148 607 osob z Ukrajiny s dočasnou ochranou (zhruba ? - 104 515 - z nich jsou ženy). Někteří se už vrátili zpět domů nebo ze zaměstnání odešli. Ke konci předchozího měsíce pracovalo na území ČR 95 781 osob z Ukrajiny s udělenou dočasnou ochranou. Nejvíce ve Středočeském (16 269 osob) a Plzeňském kraji (14 144 osob) a dále v Praze (10 451 osob). Nejčastěji jako montážní dělníci výrobků a zařízení nebo pomocníci ve stavebnictví, výrobě a v dopravě a dále jako dále jako uklízeči či pomocníci v domácnostech, hotelích, administrativních, průmyslových a jiných objektech. V určitých oblastech tak zaměstnavatelé získali zaměstnance, které potřebovali.

Nezaměstnanost v regionech


Nejvyšší podíl nezaměstnaných osob byl v říjnu v Ústeckém kraji (5,3 %) a Moravskoslezském kraji (4,9 %). Tyto regiony měly nejvyšší podíl nezaměstnaných osob i loni. Což odpovídá jejich dlouhodobé ekonomické situaci. Naopak nejnižší nezaměstnanost byla v Pardubickém kraji (2,5 %). Meziročně se situace nejvíce změnila na Karlovarsku, kde podíl nezaměstnaných osob poklesl oproti říjnu 2021 o 0,3 p. b. na 4 %. V okresech jsou rozdíly ještě více patrné. Nejnižší nezaměstnanost byla ke konci předchozího měsíce v okrese Praha-východ (1,5 %), Pelhřimov (1,7 %), Praha-západ a Rychnov nad Kněžnou (1,8 %). Naopak nejvyšší podíl nezaměstnaných hlásí okres Karviná (8,2 %), Most (6,7 %), Chomutov (6,1 %) a Bruntál (5,8 %).

Průměrný věk nezaměstnaných byl v říjnu 42,9 roku, loni to bylo 43,1 roku. Věková struktura uchazečů o zaměstnání se za posledních pět let výrazně nemění. A i v průběhu uplynulých 12 měsíců došlo pouze k mírným změnám. V meziročním srovnání vzrostl podíl nezaměstnaných osob ve věkové skupině do 29 let, naopak v kategorii 30-49 i v kategorii 50 plus poklesl podíl nezaměstnaných osob. V případě posledně uvedené skupiny uchazečů o zaměstnání došlo k poklesu o 0,2 p. b. (ale v absolutním vyjádření jde o nárůst o 1 198 osob). V evidenci ÚP ČR jich bylo k 31. 10. 2022 celkem 94 000 a tvořili 36,7 % z celkového počtu nezaměstnaných.

Noví a umístění uchazeči o zaměstnání


Během října se na Úřadu práce ČR nově zaevidovalo 38 161 lidí. To je meziměsíčně méně o 11 179 osob a meziročně více o 7 965 uchazečů. Nejvíce nových nezaměstnaných hlásí Moravskoslezský kraj (4 871) a Středočeský kraj (4 607). Naopak nejméně kraj Karlovarský (1 269). Z hlediska okresů pak nejvíce nově nezaměstnaných vstoupilo do evidence ÚP ČR v Praze (4 250) a nejméně v okrese Rokycany (121). O zprostředkování zaměstnání a zařazení do evidence ÚP ČR žádají v současné době především lidé, kteří přicházejí např. z oblasti maloobchodu, z oblasti veřejné správy, velkoobchodu, výroby kovových konstrukcí, vzdělávání, stravování a pohostinství nebo zdravotní péče.

Naopak z evidence odešlo celkem 38 749 uchazečů, tj. o 5 964 osob méně než v předchozím měsíci a o 1 900 osob méně než v říjnu 2021. Novou práci získalo 25 673 lidí, nejčastěji jako pracovníci v oblasti maloobchodu a velkoobchodu, vzdělávání, zdravotní péče, veřejné správy, výroby kovových konstrukcí, potravinářských výrobků nebo výroby strojů a zařízení.

Podpora v nezaměstnanosti


Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v říjnu 74 139 osob, což představuje 29 % všech uchazečů o zaměstnání. Počet lidí s nárokem na podporu v nezaměstnanosti meziročně vzrostl o 1 453 osob.





Zdroj: Úřad práce ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Ekonomika, podnikání

Nejlepší způsob, jak zajistit bezpečnost práce, je účinná prevence. Ústav bezpečnosti práce zahájil kampaň pro zaměstnavatele

Výzkumný ústav bezpečnosti práce pod záštitou MPSV vyhlásil kampaň nazvanou "Chcete-li ušetřit, vsaďte na správné přidělení osobních ochranných pracovních prostředků". Cílem této kampaně je šíření informací mezi zaměstnavateli o ochraně zdraví ...

Česká asociace pojišťoven: Třetina Čechů nemá pojištěnou domácnost

V roce 2022 došlo ke 116 tisícům nečekaných majetkových událostí v domácnostech, jen odhadem necelé dvě třetiny ale byly pojištěny. Češi tak na pojist ...

GasNet zahájil jako první v Česku prodej bioLNG

Společnost GasNet, největší tuzemský distributor plynu a český lídr v LNG pro nákladní silniční dopravu, spustila prodej nízkoemisního zkapalněného bi ...

ČSÚ: Podíl licencovaných patentů je v Česku stále nízký

Celkový počet licencí na ochranu průmyslového vlastnictví dosáhl v minulém roce 890, nejvíce z nich připadlo na patenty. Firmy, vysoké školy a veřejné ...

Zaměstnavatelé budou v roce 2024 zvyšovat mzdy o 5 až 10 procent

Po několikaměsíčních propadech reálných mezd se karty začínají obracet. Zaměstnavatelé již letos zvyšovali mzdy a budou v tom pokračovat i v roce 2024 ...





Pátek 19.4.2024
Plzeňský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes