PlzeňDnes.cz
PlzeňDnes.cz » Zpravodajství » Kultura, volný čas

Paralukostřelec Drahonínský obsadil 2. místo na MČR v hale, přivezl sebou další 4 nováčky

18.03.2019
PLZEŇ - Závěrečným halovým závodem v paralukostřelbě bylo Mistrovství České republiky v Plzni, kterého se ve sloučené kategorii Open a W1 s kladkovým lukem zúčastnilo sedm lukostřelců, z toho pět jich bylo z projektu Davida Drahonínského DD ParaArchery. Český lukostřelec nestačil pouze na kolegu z kategorie Open Leoše Bartoše a obsadil druhé místo.
Foto: DD ParaArchery
Vícemistr Evropy v individuálním závodě z roku 2018 zvažoval svojí účast, jelikož ho již delší dobu zužují zdravotní problémy. Díky početné skupince, která letos začala střílet z kladkového luku, se rozhodl, že přeci jen přijede a na jejich cestě je podpoří. Už při závodu kontroloval ty, které měl v dosahu. Hezký výkon předvedla teprve devatenáctiletá Nikola Ondráčková, která doteď absolovovala asi 6 tréninků : "Pokud vydrží trénovat, tak do budoucna půjde její výkonnost rychle nahoru," míní Drahonínský, "protože když si vzpomenu, jak střílela Tereza Brandtlová, když začínala a čeho jsme za rok dosáhli, byl to raketový start. Nikola má jiné postižení se specifickými vlastnostmi, na které si musíme dát pozor."
Koncentrovat se na sebe úplně nemohl, protože sledoval zásahy ostatních svěřenců. Upustil od toho, aby je během závodu opravoval. Až v mezipauze analalyzovali zásahy a bylo potěšující, že dokázali rozpoznat svoje chyby.

Drahonínský poslední měsíce moc netrénoval střílení bez optiky odpovídající kategorii W1 z důvodu přípravy na závody v americkém Las Vegas. Během závodu v Plzni se ještě zaměřoval na jiný systém vypouštění: "Udělal jsem tam pár chyb, takže nástřel v kvalifikaci nebyl úplně ideální, ale potom jsem vypouštěč upravil. S výsledky v eliminacích 141 a 138 bodů jsem spokojený," uznává český lukostřelec.
Na Karla Davídka to v eliminačním soubojí stačilo, na Leoše Bartoše už ne: "Padlo mi tam málo desítek," usmívá se.

"Mrzí mě, že nepřijelo víc střelců z kategorie OPEN, jelikož by pak kategorie nebyly sloučené. Není to úplně motivační po nové lidi. Ale zase můžeme dát k dispozici příklad Terky Brandtlové, která mistru České republiky opepřila eliminační souboj, kde prohrála o pouhý bod. Sama vidí, že umí držet krok," honotí kroky své svěřenkyně.

O Drahonínským se ví, že mu 10 měsíců běží projekt DD ParaArchery, při které seznamuje postižené lidi s lukostřelbou z kladkového luku: "Mohli přijet ještě další tři, čtyři lukostřelci, to by byl masakr. Ze začátku jsem pouze chtěl najít holku, která by se mnou trénovala do mix týmu. Vidím, že zájem je a jestli to takhle půjde dál, musíme zasvětit více lidí. Navázali jsme spolupráci s 1. Lékařskou fakultou Univerzity Karlovy a nechci to zakřiknout, ale každý dobrovolník je pro nás velkým přínosem."

Český lukostřelec si pochvaluje práci s trenérem z Liberce Jakubem Ečerem: "Jakub je velký sympaták, srdíčkář, který se rozhodl nám pomáhat. Spolupracuje s Karlem Caidlerem, konzultuje se mnou jeho přípravu, absoloval s námi první soustředění, ale jelikož je novopečený otec, nemohl se zúčastnit druhého ve Velkých Losinách. Je ochoten nám pomoci i na velkých závodech, pokud mu to rodinné a pracovní povinnosti dovolí. Pro nás je cenným článkem, exkluzivní práci odvedl již nyní v Plzni, kde se věnoval naším lidem. Sám střílí z kladkového luku a rozumí tomu."

"Nyní se budu připravovat na Mistrovství světa v Holandsku. Měsíc předem jedu na Evropský pohár do Olbie, kde bude příští rok Mistrovství Evropy, chci si ošahat prostředí. Poletí tam i Terka Brandtlová, která nabere zkušenosti hlavně v soutěži mix týmů. Mezi tím budu mít soustředění s německým a kanadským trenérem," těší se držitel kompletních sbírek medailí ze světových soutěží.
Drahonínský ví, že nominační kritéria na Paralympiádu v roce 2020 jsou tvrdá, konkurence se zvyšuje: "Není pro mě důležité, co dělají ostatní, je pro mě důležité, co pro to můžu dělat já. Chci pro to udělat maximum."
Autor: Lída Fikarová
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Finále hudebních cen Žebřík proběhne 5. dubna v areálu DEPO2015 v Plzni

Hudební ceny Žebřík vstupují už do dvaatřicátého ročníku své nepřetržité existence. Vyhlášení výsledků ankety okoření exkluzivní koncerty Chinaski, Michala Hrůzy, Terezy Balonové, Jamaron i unikátní vystoupení Jiřího Suchého se semaforskou kapelou a ...

Plzeňský kraj podporuje seriál cyklistického závodu AC Heating cup 2024

Plzeňský kraj je v letošním roce partnerem cyklistického seriálu AC Heating cup 2024 - Pohár Plzeňského kraje. Ten startuje 21. 4. 2024 v Domažlicích. ...

Město Rokycany a Trhy Aleš připravují Velikonoční jarmark, děti si užijí jízdu na dobovém kolotoči

Oslavte svátky jara jedinečnou kombinací tradic, řemesel a skvělého jídla na Velikonočním jarmarku v Rokycanech v neděli od 10 do 17 hodin na Masaryko ...

Ministr kultury Baxa se zúčastnil pietní připomínky plzeňských transportů

V plzeňské Staré synagoze si lidé v neděli 21. ledna 2024 připomněli výročí plzeňských transportů. Pietního aktu se zúčastnila také řada významných ho ...

Česká televize uvede osmidílný seriál Smysl pro tumor

Příběh o ambiciózním studentovi medicíny, kterému nemoc zcela změní život, ale zároveň mu umožní najít lásku a vážit si vlastní rodiny, natočila režis ...





Pátek 29.3.2024
Plzeňský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes