PlzeňDnes.cz
PlzeňDnes.cz » Monitor zpráv » Z regionu

Aktuálně z regionu | Plzeň a Plzeňský kraj

V Plzni už se umisťují pasti na sršně asijské. Tisknou se na 3D tiskárně

V Plzni už se umisťují pasti na sršně asijské. Tisknou se na 3D tiskárně

29. 3. 2024 | Nedaleko místa, kde bylo v plzeňských Skvrňanech loni v září objeveno první hnízdo sršní asijských, umístili vědci ze Západočeského muzea společně s odborníky z Agentury ochrany přírody první speciální past. Ta byla vyrobena, stejně jako zhruba osmdesátka dalších, na Fakultě strojní Západočeské univerzity v Plzni pomocí 3D tisku.

Klepáči s řehtačkami nahradili vyzvánění zvonů

Klepáči s řehtačkami nahradili vyzvánění zvonů

29. 3. 2024 | /FOTO,VIDEO/ Velikonoce na Chodsku jsou stále v některých oblastech spojené s klapotem řehtaček. Těmi mladí chlapci řečení klepáči nahrazují v pravidelných časech od čtvrtka do soboty vyzvánění zvonů.

Malý šimpanz dostal jméno Dumay. Máma si ho zatím pečlivě hlídá

Malý šimpanz dostal jméno Dumay. Máma si ho zatím pečlivě hlídá

28. 3. 2024 | Nejnovější mládě šimpanze učenlivého přišlo v plzeňské zoo na svět už 28. prosince 2023. Přesně po třech měsících dostalo ve čtvrtek při slavnostním křtu jméno Dumay, které mu vybrali v hlasování na webu a sociálních sítích příznivci zoo.

Velikonoce: Na Velký pátek nakoupíte, v pondělí bude až na výjimky zavřeno

Velikonoce: Na Velký pátek nakoupíte, v pondělí bude až na výjimky zavřeno

28. 3. 2024 | Nadcházející Velikonoce nabídnou čtyři dny volna. Kde nakoupíte, když vám dojdou zásoby? 

Do zámeckých zahrad naposledy zadarmo. Terminály na Kozlu spustí příští týden

Do zámeckých zahrad naposledy zadarmo. Terminály na Kozlu spustí příští týden

28. 3. 2024 | Poslední šanci vstoupit do rozlehlých zahrad loveckého zámku Kozel na jižním Plzeňsku mají jeho návštěvníci už jen tento víkend, včetně Velikonočního pondělí.

Zdroj: https://plzensky.denik.cz | Další zprávy »
10:13:00 | 29.03.2024

Ve Velkém divadle se bude hrát o život. DJKT uvede černou komedii Být nebo nebýt

28. 3. 2024 | Satirické dílo vypráví o hercích varšavského divadla, kteří se nečekaně stanou komickými hrdiny polského odboje a jsou nuceni sehrát nejnebezpečnější a nejpřesvědčivější part svého života.

PMDP si začnou zajišťovat reklamní plochy ve vozech vlastními silami

28. 3. 2024 | Plzeňské městské dopravní podniky převezmou od 1. dubna 2024 správu vnějších i vnitřních reklamních ploch ve vozech městské hromadné dopravy.

Oprava hlavní silnice na části průtahu Horažďovic začne po Velikonocích

27. 3. 2024 | V rámci tří etap bude od úterý 2. dubna až do druhé poloviny června za částečné uzavírky probíhat oprava zhruba kilometrového úseku na příjezdu do Horažďovic ve směru od Klatov.

Felix Slováček zavítá do Plzně v rámci svého jubilejního turné

26. 3. 2024 | Klarinetista, saxofonista a hudební skladatel Felix Slováček zavítá 16. května 2024 do Plzně v rámci svého jubilejního turné s unikátním programem, propojujícím filmový a hudební zážitek.

Plzeňské Slavnosti svobody nabídnou i letos pestrý program s kempy a konvojem

26. 3. 2024 | Centrum města obsadí historická vojenská technika, autentické vojenské kempy, nemocnice, polní pošta nebo kuchyně, aby připomněly situaci na konci druhé světové války a osvobození města.

Zdroj: https://plzenoviny.cz | Další zprávy »
10:13:10 | 29.03.2024

Česká společnost se nedokázala vyrovnat se svou minulostí a pojmenovat jednoznačné zlo, říká známý západočeský historik

Česká společnost se nedokázala vyrovnat se svou minulostí a pojmenovat jednoznačné zlo, říká známý západočeský historik

21. 3. 2024 | ROZHOVORY NA OKRAJI Lukáš Kopecký (*25. 11. 1985, Klatovy) je učitelem, odborným publicistou a taktéž komunálním politikem v Klatovech. Zvláště v rodném kraji patří k veřejně známým a velmi činorodým osobnostem. O jeho životě i práci si pohovoříme v následujícím rozhovoru.

V próze preferuji odlehčenou formu, která má pobavit. Dramat je v běžném životě až nad hlavu, říká plzeňská spisovatelka

V próze preferuji odlehčenou formu, která má pobavit. Dramat je v běžném životě až nad hlavu, říká plzeňská spisovatelka

7. 3. 2024 | ROZHOVORY NA OKRAJI Vlastu Špinkovou (*16. 2. 1950) lze osobně potkat na řadě literárních akcí nejen v Plzni. O svém životě i díle nám prozradí více v interview pro Krajské listy.cz. Nesetkáváme se s ní ovšem poprvé. V předloňském roce nám v rozhovoru představila jedinečného plzeňského řezbáře Jiřího Špinku, svého zesnulého manžela, jehož tvorbu pomáhá nadále propagovat a upomínat.

Jeho osud byl dramatický již dlouho před narozením… Na konci roku se v plzeňské Zoo narodil malý šimpanz

Jeho osud byl dramatický již dlouho před narozením… Na konci roku se v plzeňské Zoo narodil malý šimpanz

6. 3. 2024 | Zoo Plzeň formou ankety na Facebooku vybírá nové jméno pro samečka šimpanze čego, který se narodil 28. prosince minulého roku rodičům Márii a Sirimu. Zoo předvybrala tři jména pocházející z afrických jazyků a začínající na písmeno D, jež navazuje v abecedě na dosud odchované šimpanze v Plzni, na Alana, Bamii a Cailu. Jméno, které získá nejvíce hlasů, Zoo představí na křtinách malého šimpanze ve čtvrtek 28. března. ...

Ďábla, vole, nevolej. Glosa Iva Fencla

Ďábla, vole, nevolej. Glosa Iva Fencla

13. 2. 2024 | Titulek této úvahy neznamená, že výslovně věřím na peklo; ale jeden nikdy neví, a satana, vyzývám, chápejme jako metaforu zla, jsme-li náhodou (v něj) nevěřící. Současně metaforu pesimismu. Třeba i známého pesimismu všech investorů, kteří by spíš uspěli v atmosféře dobré nálady - a optimismu, i kdyby neoprávněného.

Permanentka pro génia aneb Světy Ringo Čecha. Glosa Iva Fencla

Permanentka pro génia aneb Světy Ringo Čecha. Glosa Iva Fencla

23. 1. 2024 | Je to čtyřicet let. Nevzpomněl bych si. Ale Česká televize 20. ledna uvedla hezký dokument Desatero podle Ringa. Je o známém všeumělovi z Jíloviště. Osmdesátník. Tenkrát mu bylo, jak vzpomínám, (hezčích) čtyřicet, mně dvacet a dostal jsem (7. 1. 1984) pošetilý nápad. Založ fanklub! A to ne fanklub Beatles. Ani ne Ringo Starra. A nenapadla by mě ta aktivita, kdyby se tenkrát obecně nezakládaly fankluby zpěváků a kdybych nebyl duší recesista. Takže recese? Nemohu říct, že ryzí. Bral jsem to vážně. ...

Zdroj: krajskelisty.cz/plzensky-kraj/ | Další zprávy »
10:13:09 | 29.03.2024

Souhrnná informace o výsledcích kontrol provedených Krajským úřadem Plzeňského kraje v roce 2023 dle § 26 zákona č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)

Krajský úřad Plzeňského kraje provedl v roce 2023 celkem 1090 kontrol, z toho 666 plánovaných (v souladu s plány kontrol na I. a II. pololetí 2023) a 424 mimořádných. Jednalo se o kontrolní činnost prováděnou na obecních a městských úřadech, v organizacích zřizovaných a zakládaných Plzeňským krajem, na soukromých školách a ostatních subjektech. ...

Opatření obecné povahy, stanovení přechodné úpravy provozu na pozemní komunikaci - I/27 Plzeňský kraj

Stanovení přechodné úpravy provozu na pozemních komunikacích – na silnici I/27 u obce Borovy, Červené Poříčí a Švihov ...

První miminka Plzeňského kraje roku 2024 navštívila úřad

První holčička a první chlapečci letošního roku navštívili krajský úřad, kde se setkali s hejtmanem a převzali šek s drobnými dárky na památku.

Pedagogové převzali ocenění u příležitosti Dne učitelů

U příležitosti Dne učitelů předali zástupci Plzeňského kraje ocenění vybraným pedagogům za jejich dosavadní práci. V sále SOU elektrotechnického Plzeň převzalo poděkování spolu s pamětním listem a drobnými dárky celkem 31 pedagogů z Plzeňského kraje. Tradiční akce se koná jako připomínka výročí narození Jana Ámose Komenského. ...

Referent/ka na úseku výkonu působnosti silničního správního úřadu - odbor dopravy a silničního hospodářství

Ředitelka krajského úřadu vyhlašuje výběrové řízení na pracovní pozici referent/ka na úseku výkonu působnosti silničního správního úřadu - odbor dopravy a silničního hospodářství ...

Zdroj: https://plzensky-kraj.cz | Další zprávy »
10:13:08 | 29.03.2024





Pátek 29.3.2024
Plzeňský kraj
Další regiony »
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X






Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes