PlzeňDnes.cz
PlzeňDnes.cz » Zpravodajství » Kultura, volný čas

Rokycanští patrioti připravili na sobotu 19. srpna 11. ročník Benátské noci, zakončí ji ohňostroj

17.08.2023
Rokycanští patrioti připravili na sobotu 19. srpna již 11. ročník v novodobé historii Benátské noci. Uskuteční se v Borku (Rokycany) v okolí Boreckého rybníka a na hřišti TJ Sokol Borek, které se nachází nedaleko pod hrází rybníka.
Foto: rokycany.cz
Program nabídne hudební vystoupení, možnost svezení se na lodích, lampionový průvod a na 21.30 hodin je připraven slavnostní ohňostroj. Na pátek 18. srpna od 20 hodin je rovněž na hřišti v Borku připraveno divadelní představení Spratek v penzionu od Divadelní společnosti Žumbera, které pořádá spolek společně s TJ Sokol Borek. Jedná se o hru Jany Pacnerové Rocker a dvě staré dámy, upravenou členy souboru Žumbera.

"Současná Benátská noc navazuje na tradici Benátských nocí konaných v Borku na témže místě již před první světovou válkou v letech 1913 a 1914, a poté v průběhu meziválečného období. Letos proběhne již 11. ročník obnovené Benátské noci. V loňském roce tato tradiční akce bohužel neproběhla kvůli mimořádné události - povodňovému ohrožení. Vytrvalé vydatné deště ve dnech před akcí zavinily nečekaný vzestup hladiny Boreckého rybníka a Holoubkovského potoka, na kterém rybník leží," vysvětlil předseda spolku Rokycanští patrioti Václav Kohout.

V průběhu akce vystoupí několik hudebních skupin a interpretů z Rokycan a okolí. Jednotlivá hudební čísla jsou prokládána vystoupením tanečníků různých žánrů a skupiny historického šermu. Na akci se prezentují členové Hasičského záchranného sboru Rokycany se svojí technikou a také členové zájmového útvaru VÚ Všenice a jejich vojenská technika. O prohlídku techniky mají zájem hlavně dětští návštěvníci Benátské noci. Pro ně jsou zajištěny projížďky na koních z Ranče Borovice se sídlem v Kamenném Újezdě.

Během celého odpoledne i večera, kdy akce probíhá, se na Boreckém rybníku mohou zájemci svézt na lodičkách a raftech. "Některá plavidla jsou soukromá, ale především jsme navázali spolupráci s vodáckým oddílem Domu dětí a mládeže v Rokycanech. Členové tohoto oddílu u rybníka prezentují svoji činnost a zároveň půjčují plavidla zájemcům nebo je vozí po rybníce," doplnil Václav Kohout.

Občerstvení zajistí již tradičně rokycanský minipivovar U Stočesů se svou nabídkou lokálních pivních speciálů, místních klobás i nealkoholických nápojů. "Kromě "Stočeských" máme zajištěné víno z produkce rodinného vinařství Vican, Taste Point. Zároveň na hřišti po celou dobu hoří oheň a je možno si na něm opéct špekáčky věnované Řeznictvím a uzenářstvím Jan Pardovský Rokycany," pozval Václav Kohout.

Na místě budou k dispozici lampiony, svíčky a různé další svítící předměty pro děti. S velkým úspěchem se setkaly héliem plněné svítící balónky. Večer se všichni v lampionovém průvodu odeberou na hráz rybníka, kde se koná slavnostní ohňostroj. "Ten je velice působivý právě díky hladině rybníka, na které se ohnivá podívaná zrcadlí, a to její účinek znásobuje. Po ohňostroji pokračují hudební vystoupení až do noci," uzavřel Václav Kohout.

Benátská noc v Borku reflektuje místní historii a pokračuje ve stoleté tradici. Akce dává prostor místním umělcům, aby mohli vystoupit před širokým publikem a seznámit ho se svou tvorbou. Prakticky veškeré aktivity související s Benátskou nocí jsou navázané na lokální organizace a firmy, slouží k jejich zviditelnění a k prohloubení sepětí obyvatel s regionem. Na Benátské noci se potkávají občané z Rokycan a okolí všech věkových kategorií, setkávají se zde i se zástupci města a regionu. Akce svou koncepcí a šíří záběru výrazně převyšuje běžné kulturní akce spočívající např. ve vystoupení jedné hudební skupiny ve spojení s občerstvením.

Na místě budou k zakoupení lampióny, svíčky, pohlednice a jiné upomínkové předměty, vítány jsou i vlastní lampióny. Jízda na lodičkách na vlastní nebezpečí.

Na Benátské noci bude k dispozici i sbírková pokladnička pro sbírku na restaurování barokních varhan v kostele Panny Marie Sněžné v Rokycanech.

Zdroj: Město Rokycany
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Půlmaraton Plzeňského kraje zaznamenal rekordní počet běžců

Za slunného počasí dnes 9. ročník rodinného závodu Půlmaraton Plzeňského kraje zaznamenal rekordních 1550 dospělých běžců a na dětských bězích to bylo zhruba 250 malých závodníků. Absolutním vítězem půlmaratonské tratě se stal loňský vítěz Adam ...

Finále hudebních cen Žebřík proběhne 5. dubna v areálu DEPO2015 v Plzni

Hudební ceny Žebřík vstupují už do dvaatřicátého ročníku své nepřetržité existence. Vyhlášení výsledků ankety okoření exkluzivní koncerty Chinaski, Mi ...

Plzeňský kraj podporuje seriál cyklistického závodu AC Heating cup 2024

Plzeňský kraj je v letošním roce partnerem cyklistického seriálu AC Heating cup 2024 - Pohár Plzeňského kraje. Ten startuje 21. 4. 2024 v Domažlicích. ...

Město Rokycany a Trhy Aleš připravují Velikonoční jarmark, děti si užijí jízdu na dobovém kolotoči

Oslavte svátky jara jedinečnou kombinací tradic, řemesel a skvělého jídla na Velikonočním jarmarku v Rokycanech v neděli od 10 do 17 hodin na Masaryko ...

Ministr kultury Baxa se zúčastnil pietní připomínky plzeňských transportů

V plzeňské Staré synagoze si lidé v neděli 21. ledna 2024 připomněli výročí plzeňských transportů. Pietního aktu se zúčastnila také řada významných ho ...





Čtvrtek 2.5.2024
Plzeňský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes