PlzeňDnes.cz
PlzeňDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

První boutique hotel na Šumavě láká na delikatesy francouzského šéfkuchaře

13.06.2017
Restaurace Nebespán v Kašperských Horách je synonymem špičkové zážitkové gastronomie s jedinečným francouzským šarmem. Zdejší kuchyni totiž velí François Thuille - charizmatický Francouz původem z Cognacu, který prošel kuchyněmi celého světa, až nakonec zakotvil na Šumavě. Letošní léto tak bude návštěvníkům Šumavy zpříjemňovat francouzsko-venkovsko-šumavská gastronomie z regionálních surovin.
Restaurace Nebespán v Kašperských Horách | Foto: nebespan.cz
François Thuille je původní profesí řezník a jako šéfkuchař rodinného butik hotelu Nebespán v Kašperských Horách dnes s vášní připravuje nejen skvělé paštiky a terinky, ale vyrábí si také vlastní šunku, klobásky a dokonce i čerstvý kravský a kozí sýr.
Francouzská kuchyně si získává stále více příznivců i v Česku. "Je uznávaná pro svoji rafinovanost a rozmanitost. Francouzští kuchaři si ji vybudovali v průběhu své staleté praxe, vybírali to nejlepší z různých světových kuchyní s důrazem na kvalitu surovin, využívání tradičních receptů, a také zaváděli nové kuchařské techniky. Gastronomie je ve Francii skutečným uměním života a neoddělitelnou součástí francouzské kultury, která se takto rozšiřuje do celého světa - i na Šumavu," říká François Thuille.

Kuchyně z celého světa se spojují na Šumavě
Zkušený kuchař naopak v české kuchyni znovu nachází a oceňuje využívání zeleniny a zejména luštěnin, které se tak trochu ztratily z každodenní francouzské kuchyně. "Mám velmi rád čočku, fazole, kořenovou zeleninu, ať už připravenou samostatně, nebo kombinovanou s masem, podávanou ideálně jednoduchým způsobem nebo v polévkách. Velmi také oceňuji využívání produktů, které nabízí okolní šumavská příroda, myslím tím především lesní houby a další plody," dodává francouzský kuchař, který zcestoval kus světa - žil (a vařil) v Africe, Polsku, Rusku či Mongolsku (kde strávil sedm let a našel si i životní partnerku).
Před rokem pak objevil jedinečnou krásu Šumavy a rozhodl se u nás zůstat. Právě styl gastronomického pojetí pokrmů v Nebespánu mu umožnil umocnit francouzskou venkovskou kuchyni, která je v mnohém podobná té české a využívá především kvalitní, čerstvé, jednoduché, a pokud možno regionální suroviny.
"Francouzská kuchyně je přirozeně bezlepková a pracuje se spoustou zeleniny, a tak v naší nabídce najdete každý den hned několik bezlepkových i vegetariánských jídel. Labužníky pravidelně zveme na sezónní degustační menu," podotýká majitelka Nebespánu Sabina Kmecová s tím, že v poslední době zaznamenali také zvýšenou poptávku po špičkových vínech, a proto oslovili sommeliéra z jedné pražské michelinské restaurace, který jim pomohl sestavit opravdu krásný a přitom cenově dostupný vinný lístek.

Babyfriendly hotely vystřídal gastronomický boom
Gastroturistika - cestování za dobrým jídlem - je dnes jedno z nejrychleji se rozvíjejících odvětví cestovního ruchu. Manželé Sabina a Robert Kmecovi to poznali včas a nastupující nový trend, který do té doby znali jen z ciziny, se rozhodli nastolit i na Šumavě. Původně provozovali baby friendly hotel, ale jak jejich děti odrůstaly, začalo je lákat zaměřit se do budoucna více na gastronomii. I nadále k nim samozřejmě jezdí rodiny s dětmi, které tu mají příjemné zázemí, ale v povědomí tuzemských i zahraničních hostů se stává šumavský Nebespán synonymem špičkové zážitkové gastronomie s jedinečným francouzským šarmem.
Novému trendu majitelé přizpůsobili i interiéry - například z bývalé velké dětské herny se stala stylová kavárna a restaurace vybavená thonetkami a pohodlnými křesílky, kde si vychutnáte skvělou kávu připravovanou na legendárním přístroji La Marzocco.
Ovšem co by to bylo za kávovou siestu bez dortíku rozplývajícího se v ústech! Je libo vanilkové cupcakes, višňový cheesecake, megavětrník nebo bezlepkovou roládu? Ať už si vyberete kterýkoli z lákavých dortů vystavených ve vitríně, jedno je jisté - bude to poctivý domácí kousek vlastnoručně vyrobený zdejší skvělou cukrářkou Janou. S jejím uměním se můžete blíže seznámit, přihlásíte-li se do některého z víkendových kurzů, kde vás naučí péct neodolatelné zákusky s francouzským šmrncem!
"Naše menu v rozsahu jedné A4 každý den obměňujeme a často se stane, že některá jídla přes den vyprodáme. Aby bylo možné především v sezóně a o víkendech uspokojit poptávku návštěvníků, otevřeli jsme v Nebespánu také farmářský obchůdek a bistro s nabídkou sendvičů, Croque Monsieur, zeleninových salátů nebo třeba i foie gras "s sebou". Velmi mne těší, jak naši hosté dokážou ocenit tradiční francouzská jídla, která zde třeba poprvé v životě ochutnají, a pak se k nám i vracejí. To je velká pocta pro každého kuchaře - mít stálé hosty, o nichž ví, jakým jídlem je potěší," uzavírá Sabina Kmecová.

Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Zprávy

VZP: Dobrou zprávou z oblasti prevence je rostoucí účast na screeningových programech

Klíčovou roli v úspěšnosti léčby onkologických onemocnění hraje včasný záchyt nemoci. Dobrou zprávou proto je rostoucí počet návštěvníků u všech třech dlouhodobých screeningových onkologických programů. Jejich cílem je odhalit nemoc v raných ...

Hokejbalová hala v Plzni hostila seniorské sportovní hry, letos se sešlo 17 týmů

Hokejbalová hala v Plzni a prostory organizace TOTEM Plzeň hostily Sportovní hry seniorů Plzeňského kraje 2024. Tradiční klání, jehož vítězové postupu ...

Dětské oddělení v Klatovech rozšiřuje péči o nejmenší, nově nabízí babymasáže

Dětské oddělení Klatovské nemocnice rozšiřuje péči o novorozence a nejmenší dětské pacienty do šesti měsíců věku. Od května jim nově nabízí takzvané b ...

Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

V sobotu a neděli 11. a 12. května se mohou fanoušci železniční historie vypravit do železničního muzea Českých drah v Lužné u Rakovníka. České dráhy ...

Rekordní počet účastníků v soutěži o značku Regionální potravina Plzeňského kraje

O 15. ročník soutěže o prestižní značku Regionální potravina Plzeňského kraje projevil zájem rekordní počet účastníků. Přihlásilo se 44 místních výrob ...





Pátek 17.5.2024
Plzeňský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes