PlzeňDnes.cz
PlzeňDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Bahna 2019: tisíc profesionálních vojáků a studentů s více než třemi stovkami letecké a pozemní techniky

12.06.2019
Příznivci vojenské historie a fanoušci Armády České republiky, přijměte pozvání na již 30. ročník Dne pozemního vojska Bahna 2019. Tato tradiční akce se letos uskuteční v sobotu 22. června od 9.00 do 17.00 hodin v prostoru Zadní Bahna u Strašic na Rokycansku v bývalém Vojenském újezdu Brdy. Armáda České republiky zde představí široké spektrum činností vojenských profesionálů.
Foto: Armáda ČR
Během slavnostního zahájení bude před tribunou k vidění historická a současná technika, například Tatra T72 OA vz. 30, tančík vz. 33, lehký tank vz. 38, bojové vozidlo M8, tank T-34 s kanónem ráže 76 mm, univerzální střední tank T34/85, těžký tank IS-2, střední tank T-55, tak T-555AM2, bojový tank T-72, bojový tank T-72M4 CZ a nebude chybět ani víceúčelový kolový obrněný transportér PANDUR II.

Bahna jsou součástí výcviku vojsk
"Pozemní síly pokračují v přípravě 4. a 7. brigádního úkolového uskupení, ve výcviku jednotek vyčleněných do aliančních hotovostních sil NRF a VJTF, Battlegroups Evropské unie a zahraničních operací pod velením NATO a EU a jednotek eFP v Pobaltí. Na Bahnech chceme návštěvníkům ukázat připravenost vojenských profesionálů k plnění těchto úkolů," řekl velitel Pozemních sil AČR generálmajor Josef Kopecký.

Armáda České republiky se představí v hlavní dynamické ukázce. Vojáci za podpory letectva a dělostřelectva povedou boj na zdrženou s následným protiútokem. Do ukázky, kterou provedou zejména příslušníci 7. mechanizované brigády ve spolupráci s jednotkami bojové podpory, se zapojí 26 bojových vozidel, 2 letouny a 2 vrtulníky (1x Mi-171š, 2x L-159 ALCA, 1x Mi-24/35).

Do cvičení Bahna se zapojí na tisíc vojenských profesionálů a studentů vojenských škol s více než tři sta padesáti kusy pozemní i letecké techniky.

Připraveny budou tradiční ukázky jízdních vlastností pásových a kolových vozidel AČR a Nadace Pozemního vojska AČR: - 1x T-72M4CZ, 1x T-72M1, 2x BVP-2, 2x T-34, 1x T-55AM2, 1x BVP-1, 1x OT-62,3x LR Kajman,1x LOV IVECO, 1x KBVP PANDUR II, 1x LOV Dingo.

Přijedou zahraniční armády
V letošním roce zpestří program ozbrojené síly Rakouska, které předvedou bojové vozidlo pěchoty ULAN. Slovenská armáda představí modernizované bojové vozidlo pěchoty BVP-M a průzkumné bojové vozidlo BPsV. Spojené státy americké přivezou obrněná bojová vozidla Stryker.

"Historie Bahen se začala psát v roce 1990, kdy se ve Vojenském výcvikovém prostoru Brdy setkali majitelé vojenských historických vozidel. O dva roky později se do akce, která tehdy nesla název Bahna, zapojili vojáci 1. tankového pluku ze Strašic. Od té doby patří Bahna k armádě a spolupracujícím vojenským historickým klubům," přiblížil František Koch, člen správní rady Nadace Pozemního vojska AČR a ředitel Muzea na demarkační linii. Letošní 30. ročník zahrnuje kromě tradičního defilé historické techniky také dvě historické ukázky.

Historické ukázky:
Vypuknutí 2. světové války - Polsko 1939
Dukla 1944

Pro návštěvníky je připravena prohlídka soudobé i historické vojenské techniky.

Den pozemního vojska Bahna 2019 organizuje Nadace pozemního vojska ve spolupráci s Armádou České republiky reprezentovanou Velitelstvím pozemních sil v čele s generálmajorem Josefem Kopeckým. Do akce se dále zapojí Vzdušné síly AČR, sekce podpory MO, Vojenská policie, Policie ČR, Hasičský záchranný sbor ČR, Vězeňská služba ČR, Muzeum na demarkační linii v Rokycanech, Československá obec legionářská a kluby vojenské historie.

VSTUP JE ZDARMA!
Autor: Armáda ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

ČSOB: Kyberzločinci se aktuálně vydávají za vaše známé ze sociálních sítí a hlásí: Vyhráli jste!

ČSOB varuje před dalším trikem kybernetických podvodníků. Opět berou útokem sociální sítě, ale používají nový trik. Oslovují lidi skrze jejich blízké. Sázejí na to, že pak napadený člověk ztratí ostražitost a vyzradí své citlivé ...

Ministr kultury Martin Baxa navštívil podhůří Šumavy

Ministr kultury Martin Baxa navštívil v doprovodu ředitelky Národního památkového ústavu Naděždy Goryczkové a náměstka Vlastislava Ourody zámek v Týnc ...

AOPK: Na sršně asijské číhají podél dálnice D5 návnady v pastích

Sršeň asijská je invazní druh hmyzu, který se specializuje na lov včel a může se velice rychle šířit. Představuje značné riziko nejen pro chovy včel, ...

ROAD SHOW - Český podnikatel jako součást evropského byznysu

PLZEŇ - Pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka se v úterý 23. dubna v konferenčním sále Středního odborného učiliště elektrotechnickéh ...

Správa železnic: Nádraží v Klatovech bude bezbariérové

Velká rekonstrukce čeká v následujících letech nádražní budovu v Klatovech. Správa železnic vypsala v těchto dnech tendr na zhotovitele prací v předpo ...





Neděle 5.5.2024
Plzeňský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes