PlzeňDnes.cz
PlzeňDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Radní Plzeňského kraje a města Plzně se sešli na pracovním jednání

17.06.2023
Radní Plzeňského kraje a radní města Plzně se v pátek 16. června sešli na společném jednání v plzeňském Parkhotelu. Hovořili o tématech, která si vyžadují jejich užší spolupráci, ať už to byla činnost a budoucnost Techmanie Science Center o.p.s., finanční podpora Plzeňské filharmonie, zapojení ZUŠ do roku hudby, spolupráce obou samospráv s Divadlem Josefa Kajetána Tyla, nárůst počtu míst v síti základních sociálních služeb, budoucnost protialkoholní stanice (PAZS) anebo propojení skupinových vodovodů Plzeň-Nýrsko.
Radní Plzeňského kraje a radní města Plzně na jednání v Parkhotelu | Foto: Plzeňský kraj
"Jsem velmi rád, že se můžeme nad společnými tématy, která přispívají k rozvoji města Plzně a celého plzeňského regionu, potkat a nalézt společný postup v jejich řešení, který je oboustranně výhodný a přinese občanům užitek," řekl k dnešnímu jednání hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

Také primátor města Plzně Roman Zarzycký společné jednání přivítal a označil za oboustranně přínosné. "Vážím si toho, že se potvrzuje, že Plzeňský kraj je pro nás partnerem a můžeme využívat synergie plynoucí z toho, že je stejná politická reprezentace na úrovni města Plzně, jeho obvodů a Plzeňského kraje," prohlásil.

V případě činnosti a budoucnosti Techmanie Science Center o.p.s., hejtman Rudolf Špoták seznámil radní města Plzně se záměrem Plzeňského kraje stát se jedním ze spoluzakladatelů. Nová smlouva o finanční podpoře činnosti Techmanie s městem Plzeň, tak bude podepisována v listopadu letošního roku. Primátor Roman Zarzycký v této souvislosti uvedl, že město bude požadovat, aby v prostorách Techmanie byla zřízena samostatná výstavní plocha města Plzeň a aby zde probíhaly programy pro školy.

Radní obou samospráv dále přivítali proběhlé změny ve správní radě Plzeňské filharmonie, které jim umožní mít větší vliv na její činnost směrem k rozvoji kulturně-společenského života Plzeňské filharmonie. V tuto chvíli má Plzeňský kraj v dozorčí radě 1 člena a 2 ve správní radě. Město Plzeň pak podle vyjádření radní pro oblast kultury a památkové péče Elišky Bartákové má v dozorčí radě 3 zástupce a ve správní radě 2.

Diskuse se dále stočila na zcela nový ideový záměr vytvoření kulturní akademie pro děti a mládež, která by se, kromě jiného, zaměřila na oblast výtvarné výchovy. Lucie Kantorová, náměstkyně primátora pro oblast školství a cestovního ruchu, během jednání přislíbila, že si ho bere za svůj a dále ho promyslí a rozpracuje. Radní města Plzně Eliška Bartáková, v jejíž gesci je kultura a památková péče, dále účastníky jednání informovala o přáních Umělecké rady DJKT směrem k samosprávám a také o projektu Roku české hudby 2024. "Chtěli bychom, aby kraj participoval a podpořil ZUŠ i finančně tak, aby bylo možno tento projekt vytvořit a úspěšně zrealizovat," konstatovala.

Důležitým bodem společného jednání se stala též informace o záměru města rozšířit počet míst v základní síti sociálních služeb. Radní města pro oblast sociální a aktivní život seniorů Jiří Šrámek seznámil členy Rady PK s projekty Nováček 2, Domem pro autisty, Domem se zvláštním režimem a stacionářem Človíček pro osoby s postižením (děti a mládež). Hejtman Rudolf Špoták přítomné ujistil, že Plzeňský kraj v oblasti sociální dostojí všem svým závazkům. "K čemu jsme se zavázali, že finančně podpoříme, to dodržíme," prohlásil a v souvislosti s přidělením finančních dotací upozornil protistranu, že změny a nová místa do základní sítě jsou zařazována vždy k datu prvního ledna v daném roce.

V otázce budoucnosti protialkoholní stanice (PAZS), která zajímala člena Rady města Plzně pro oblast bezpečnosti a prevence kriminality Jiřího Winkelhöfera, se zatím podle informací krajského radního Pavla Haise nic nemění a bude dál provozována jako dosud. "Neplánuje se nyní ani její přemístění," řekl.

V oblasti záměru propojení skupinových vodovodů Nýrsko-Plzeň pak první náměstek primátora pro oblast technickou Pavel Bosák informoval členy Rady PK, že má město zájem podílet se na zpracování Projektové dokumentace části z Plzně do Stoda.

Závěrem dnešního setkání hejtman Rudolf Špoták informoval přítomné o současné situaci v zajištění připravenosti na dopady ve změnách ubytování daných Lexem Ukrajina V. po 1. 7. 2023.


Zdroj: Plzeňský kraj
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

ROAD SHOW - Český podnikatel jako součást evropského byznysu

PLZEŇ - Pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka se v úterý 23. dubna v konferenčním sále Středního odborného učiliště elektrotechnického v Plzni konalo diskusní fórum v rámci projektu ROAD SHOW - ČESKÝ PODNIKATEL JAKO SOUČÁST ...

Správa železnic: Nádraží v Klatovech bude bezbariérové

Velká rekonstrukce čeká v následujících letech nádražní budovu v Klatovech. Správa železnic vypsala v těchto dnech tendr na zhotovitele prací v předpo ...

Vojenští zdravotníci naučili děti z Plzeňska Heimlichův manévr, dělostřelci představili techniku

Projekt Den s armádou - Naše stopy v NATO zavítal společně s vojáky z 13. dělostřeleckého pluku z Jinců do škol v Plzeňském kraji. Vojáci představili ...

Další historická nádražní budova v Plzni projde rekonstrukcí

Správa železnic hledá zhotovitele rekonstrukce nádražní budovy ve stanici Plzeň-Jižní Předměstí. Víc než stoletý památkově chráněný objekt čeká celkov ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...





Neděle 28.4.2024
Plzeňský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes