PlzeňDnes.cz
PlzeňDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Vojenské lesy a statky ČR návštěvníkům Brd otevřou nový informačně edukativní areál Tři Trubky

31.07.2023
Od středy 2. srpna 2023 otevřou Vojenské lesy a statky ČR (VLS) návštěvníkům Brd nový informačně edukativní areál Tři Trubky. Součástí bude Dům přírody Brd, jehož stálá vnitřní expozice vznikla ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny a Muzeem středních Brd, venkovní edukativně-zábavný areál pro děti, nový okruh po stopách armádní historie Brd, ale i projekt rozšířené reality, díky kterému si návštěvníci budou moci na zámeckém nádvoří pohladit brdského jelena, lišku či sovu.
Foto: mocr.army.cz
Epicentrem třítrubeckého areálu, jehož další rozvoj mají VLS rozplánovaný i do příštích let, je Dům přírody Brd. Expozice v bývalých hospodářských objektech přiléhajících k zámečku představuje unikátní přírodu i nejzajímavější turistické cíle. Na Dům přírody volně navazuje další zrekonstruovaná památka, tentokrát technického charakteru - vodní elektrárna z 19. století. Ta ještě za války zásobovala energií zámek a hospodářské objekty.

Na Tři Trubky se návštěvníci dostanou od odstavného parkoviště ve Strašicích i po nové dvoukilometrové značené stezce podél Klabavy.

"Plníme slib, který jsme dali po zrušení vojenského újezdu v roce 2016, a to, že Tři trubky přeměníme ve vstupní bránu do Brd pro veřejnost. Ve středu otevřeme Dům přírody Brd i venkovní interaktivní areál pro malé i velké návštěvníky. Do podzimu představíme okružní trasu od zámečku Tři Trubky přes Kolvín, Padrťské pláně a vrchol Kočka. Po trase bude návštěvníky navigovat a seznamovat s atraktivními místy nový průvodce vojenskými lesy, animovaná postava Lesníka nové generace, a to prostřednictvím mobilní aplikace Divočina v srdci Česka využívající možností rozšířené reality i umělé inteligence. Pomocí nejmodernějších technologií návštěvníkům představíme atraktivní formou vojenskou historii Brd, ale i přírodě blízké způsoby lesnického hospodaření, které náš podnik zavádí nejen v Brdech," řekl ředitel VLS Roman Vohradský.

Třítrubecká naučná stezka VLS bude v připravované mobilní aplikaci "Divočina v srdci Česka" zobrazovat armádní techniku, která v Brdech cvičila, a na jejímž vývoji, testování či servisu se podílejí státní podniky z resortu obrany. Návštěvníkům rovněž zobrazí 3D model zámečku Tři Trubky a přes svůj mobil nahlédnou i do nepřístupných interiérů legendárního pěchotního srubu "Benešák" na dopadové ploše Jordán.

Třítrubecký areál od neděle 6. srpna nabídne veřejnosti i jediné rekreační ubytovací kapacity na území CHKO Brdy. K dispozici bude zájemcům 11 lůžek v pětici stylově zařízených pokojů v nově rekonstruované historické budově hájenky.

"Další ubytovací kapacity nabídne příští rok i samotný objekt zámečku po dokončení rekonstrukce vnitřních prostor," dodal David Novotný, ředitel divize VLS Hořovice, která lokalitu bývalého brdského újezdu spravuje.

Dům přírody Brd bude otevřen od dubna do září denně mimo pondělí od 10.00 do 11.00 a od 13.00 do 16.00 hodin. V zimní sezóně pak ve středu od 13.00 do 16.00, a v sobotu a neděli od 10.00 do 11.00 a od 13.00 do 16.00 hodin.

Ikonický zámeček Tři Trubky leží v brdských lesích na soutoku Třítrubeckého a Padrťského potoka. Nechal jej vystavět na konci 19. století Jeroným Colloredo-Mansfeld. Stavbu navrhnul vídeňský architekt italského původu Camillo Sita v duchu doznívajícího romantismu.

Ve 30. letech 20. století zde krátkou dobu pobýval prezident Tomáš Garrigue Masaryk, v roce 1938 pak i jeho nástupce Edvard Beneš. Během německé okupace zde bydlel po svém sesazení z funkce velitele pozemních vojsk Wermachtu po neúspěšném útoku na Moskvu polní maršál Walther von Brauchitsch. Po roce 1948 sloužil k ubytování resortu obrany. Po zrušení vojenského újezdu Brdy v roce 2016 byl areál převeden do majetku Vojenských lesů a statků, které jej slíbily otevřít veřejnosti.

Zdroj: Ministerstvo obrany
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

ROAD SHOW - Český podnikatel jako součást evropského byznysu

PLZEŇ - Pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka se v úterý 23. dubna v konferenčním sále Středního odborného učiliště elektrotechnického v Plzni konalo diskusní fórum v rámci projektu ROAD SHOW - ČESKÝ PODNIKATEL JAKO SOUČÁST ...

Správa železnic: Nádraží v Klatovech bude bezbariérové

Velká rekonstrukce čeká v následujících letech nádražní budovu v Klatovech. Správa železnic vypsala v těchto dnech tendr na zhotovitele prací v předpo ...

Vojenští zdravotníci naučili děti z Plzeňska Heimlichův manévr, dělostřelci představili techniku

Projekt Den s armádou - Naše stopy v NATO zavítal společně s vojáky z 13. dělostřeleckého pluku z Jinců do škol v Plzeňském kraji. Vojáci představili ...

Další historická nádražní budova v Plzni projde rekonstrukcí

Správa železnic hledá zhotovitele rekonstrukce nádražní budovy ve stanici Plzeň-Jižní Předměstí. Víc než stoletý památkově chráněný objekt čeká celkov ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...





Neděle 28.4.2024
Plzeňský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes