PlzeňDnes.cz
PlzeňDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

České Dráhy: Druhá polovina letních prázdnin bude plná nostalgických jízd

03.08.2023
I v měsíci srpnu si mohou železniční fanoušci užít spoustu nostalgických jízd historickými vlaky. Už o následujícím víkendu vyjede parní vlak z Lužné u Rakovníka do Nižboru, pokračuje také Léto na Bechyňce a Rožnovské parní léto. Prohlédnout si kouzelné prostředí Lednicko-valtického areálu mohou zájemci stylově při cestě historickým motorákem Hurvínek. Za návštěvu stojí i ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka, které je až do konce srpna otevřené denně kromě pondělí a kde návštěvníci najdou řadu železničních skvostů.
Foto: ceskedrahy.cz

Parním vlakem z ČD Muzea k Berounce


V sobotu 5. srpna v 11:00 vyjede parní vlak tažený lokomotivou Kremák (534.0323) z Lužné u Rakovníka a pojede po trase přes Rakovník, Křivoklát, Roztoky u Křivoklátu a Zbečno do Nižboru, kam dorazí ve 12:30. Na cestu zpět do Lužné se vlak vydá ve 14:45. Cestující si kromě jízdy historickým vlakem mohou naplánovat návštěvu hradu Křivoklát, prohlédnout si památkově chráněný Hamousův statek ve Zbečně, vykoupat se v Berounce nebo navštívit vyhlášenou drážní restauraci v Nižboru.

Pro parní lokomotivu 534.0323 to bude poslední jízda před jejím odstavením z provozu. Lokomotiva musí projít zostřenou prohlídkou kotle a je potřeba zajistit opravy na pojezdu lokomotivy.

Jízdu historickým vlakem mohou návštěvníci spojit s návštěvou muzea Českých drah v Lužné u Rakovníka, které je v letní sezóně otevřeno denně kromě pondělí od 9:30 do 17:00. Hlavním lákadlem muzea jsou parní lokomotivy, kterých se ve sbírkách nachází více než třicet. Tyto stroje mapují vývoj parního provozu od přelomu 19. a 20. stol. až po konec parní trakce ve druhé polovině 20. století. Kromě parních lokomotiv jsou k vidění také historické motoráčky, dieselové či elektrické lokomotivy, dobové osobní a nákladní vozy a spousta dalších zajímavých exponátů potřebných pro drážní provoz.

Rožnovské parní léto


Sobota 5. srpna bude poslední, kdy v tomto roce vyjede mezi Valašským Meziříčím a Rožnovem pod Radhoštěm historický parní vlak v rámci Rožnovského parního léta. Souprava bude sestavena z historických vozů bývalé 3. třídy a služebního vozu pro přepravu dětských kočárků. V jejím čele pojede parní lokomotiva Velký bejček (423.041). Přichystány jsou dvě jízdy z Valašského Meziříčí v 9:50 a 13:10. V opačném směru z Rožnova pod Radhoštěm vlak vyjede v 11:12 a 15:34.

V Rožnově pod Radhoštěm si mohou cestující v tento den užít 24. ročník Mezinárodního festivalu slovenského folkloru v ČR Jánošíkov dukát.

Léto na Bechyňce


Každou sobotu až do 30. srpna a mimořádně také v neděli 13. srpna vyjedou na naší nejstarší elektrifikované trati, mezi Táborem a Bechyní, historické skvosty. Železniční nadšenci se mohou projet elektromotorovým vozem Elinka, což je nejstarší elektrický železniční vůz u nás, nebo soupravou taženou historickou elektrickou lokomotivou Bobinkou.

U vybraných stanic a zastávek na trati najdou cestující jednotlivá zastavení Naučné stezky Bechyňka. Informační tabule jsou doplněny mapami s vyznačenými turistickými cíli v okolí. O sobotách 5., 12. a 19. srpna od 9:00 do 15:30 bude v Bechyni navíc otevřena remíza s modelovým kolejištěm.

Kromě projížďky v historických vlacích si mohou cestující užít i kultury. O tomto víkendu 4. až 6. srpna se v Táboře uskuteční festival Komedianti v ulicích, příští víkend 11. až 13. srpna se pak bude slavit 700 let od povýšení Bechyně na město.

Motoráčkem do Lednice


O víkendech až do 3. září vyjíždí z Břeclavi do Lednice a zpět historický motoráček Hurvínek z roku 1955. Lednický zámek je jedním z nejkrásnějších komplexů anglické novogotiky v Evropě. V jeho okolí se nachází nejrozsáhlejší parkově upravená krajina na světě, která je zapsána na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Výletníci mohou navštívit třeba i místní Muzeum hraček.

Motoráček odjíždí z břeclavského nádraží v 9:23, 11:23, 13:11 a 15:11, z Lednice se na zpáteční jízdu vydává v 10:20, 12:20, 14:10 a 16:10. V sobotu 9. září motorový vlak nahradí parní vlak s lokomotivou Skaličák, vozy Rybáky a historický restaurační vůz.

Historickým motoráčkem na výlet do Mariánské Týnice


V úterý 8. a 22. srpna dovezou České dráhy zájemce historickým motorovým vozem z Lužné u Rakovníka do Kralovic a pak ČD Busem do Mariánské Týnice k barokní perle západních Čech. Tam si cestující budou moci prohlédnout někdejší poutní místo, kostel, západní a východní ambit, muzeum se stálou expozicí nebo krátkodobé výstavy, mezi ně patří i Dějiny piva na severním Plzeňsku.

Speciální vlak obslouží motorový vůz M 131.105 Hurvínek. Výjezd je naplánován z Lužné u Rakovníka v 11:55, zpět do Lužné u Rakovníka tento vlak dorazí krátce po 16. hodině.

Historickým vlakem z muzea do muzea


Každou středu až do 30. srpna vyjíždí nostalgický vlak sestavený z historických vozů řady Bam v čele s lokomotivou T435.0 Hektor z Lužné u Rakovníka do Chomutova. Vlak tak propojuje dvě železniční muzea, ČD Muzeum a depozitář Národního technického muzea. Muzea nabízejí rozsáhlou sbírku železničních skvostů.

Tento speciální vlak odjíždí z Lužné u Rakovníka v 10:55 a do Chomutova přijíždí ve 12:01. Na zpáteční cestu z areálu depozitáře vlak vyráží ve 14:30 a do Lužné dorazí v 16:02.

Předprodej jízdenek na nostalgické vlaky je možný na pokladnách ČD nebo na www.cd.cz/eshop.

Více informací nejen o těchto akcích a jízdní řády speciálních vlaků najdete na portálu Vlakem na výlet.

Zdroj: České dráhy
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

ROAD SHOW - Český podnikatel jako součást evropského byznysu

PLZEŇ - Pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka se v úterý 23. dubna v konferenčním sále Středního odborného učiliště elektrotechnického v Plzni konalo diskusní fórum v rámci projektu ROAD SHOW - ČESKÝ PODNIKATEL JAKO SOUČÁST ...

Správa železnic: Nádraží v Klatovech bude bezbariérové

Velká rekonstrukce čeká v následujících letech nádražní budovu v Klatovech. Správa železnic vypsala v těchto dnech tendr na zhotovitele prací v předpo ...

Vojenští zdravotníci naučili děti z Plzeňska Heimlichův manévr, dělostřelci představili techniku

Projekt Den s armádou - Naše stopy v NATO zavítal společně s vojáky z 13. dělostřeleckého pluku z Jinců do škol v Plzeňském kraji. Vojáci představili ...

Další historická nádražní budova v Plzni projde rekonstrukcí

Správa železnic hledá zhotovitele rekonstrukce nádražní budovy ve stanici Plzeň-Jižní Předměstí. Víc než stoletý památkově chráněný objekt čeká celkov ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...





Sobota 27.4.2024
Plzeňský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes