PlzeňDnes.cz
PlzeňDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

AOPK: Dům přírody Brd na Třech Trubkách za první tři měsíce navštívilo přes 6 tisíc turistů

20.11.2023
Do Domu přírody Brd v areálu loveckého zámečku Tři Trubky v údolí Klabavy zavítalo za první tři měsíce od jeho otevření 6368 platících návštěvníků. Brdská expozice, která je součástí romantické stavby z 19. století, otevřela své brány veřejnosti první srpnový víkend. Dům přírody vznikl v rámci rozsáhlé rekonstrukce ve spolupráci Vojenských lesů a statků ČR (VLS), které jsou majitelem objektu a Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR), jeho provozovatelem je obec Strašice.
Foto: nature.cz
Expozice, která je umístěna v bývalých hospodářských budovách ikonického zámečku v brdských hvozdech, popisuje unikátní přírodu na pomezí Středočeského a Plzeňského kraje, ale také zdejší historii. Samostatná část je pak věnována vojenské minulosti území, které se stalo prvním výcvikovým prostorem již za prvnírepubliky a ozbrojeným silám slouží k výcviku částečně dodnes.

"S ohledem na to, že Tři Trubky leží uprostřed lesů mimo civilizaci a několik kilometrů od nejbližších parkovacích stání, překonává návštěvnost za první tři měsíce naše očekávání. Ukazuje se, že náš plán přeměnit tuto ikonickou a tajemnou brdskou stavbu na vstupní bránu dochráněné krajinné oblasti Brdy, který je součástí našich snah o realizaci řízeného turistického ruchu v Brdech, je krok správným směrem," uvedl ředitel VLS Roman Vohradský.

Největší zájem veřejnosti zažily Tři Trubky hned po otevření v srpnu, kdy expozici shlédlo 2632 platících návštěvníků. Zájem však neopadl ani po prázdninách - v září na zámeček dorazilo 2372 návštěvníků a teplý říjen přilákal dalších 1364 návštěvníků.

Dům přírody Brd je součástí programu Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, která buduje obdobná moderní návštěvnická zařízení v rámci chráněných krajinných oblastí a dalších významných chráněných území v její správě.

"Tři Trubky jsou již desátým Domem přírody, který Agentura ochrany přírody a krajiny otevřela.Z hlediska zájmu veřejnosti se jedná o jeden z úspěšných projektů. Jsme rádi, že je o CHKO Brdy a její přírodu takový zájem," uvedl Bohumil Fišer z AOPK ČR.

Vedle individuálních návštěvníků se Tři Trubky staly oblíbeným cílem skupinových výprav - především školních a zájmových kolektivů. Expozici si tak prohlédli žáci základních a středních škol z Dobříše, Plzně, Rokycan a dalších obcí v regionu i mimo něj, ale třeba také výprava z německého Markt Hohenfelsu, který je partnerskou obcí radnice ve Strašicích, na jejichž katastrálním území se zámeček v Brdech nachází.

"Využili jsme všechny typy prohlídek, které nabízíme. Pořádají se zde komentované vycházky, do programu pro veřejnost se od října zapojují také lesní pedagogové Vojenských lesů a statků i pracovníci AOPK. Na prosinec jsme připravili vánoční výzvu s výrobou ozdob na adventní dny. 9. prosince se zde odehraje Třítrubecké troubení, o den později čtení knihy Mikuláše Pešty Třemšínský drak,"popisuje Tomáš Makaj z Muzea středních Brd ve Strašicích, které je provozovatelem Domu přírody Brd.

Lovecký zámeček Tři Trubky nechal vystavět rod ColloredoMannsfeldů na konci 19. století. Po vytvoření vojenského prostoru zámeček sloužil k reprezentačním účelům a krátce zde pobývali i naši bývalí prezidenti Tomáš Garrigue Masaryk a Eduard Beneš. V posledních desetiletích budova neprošla výraznější renovací až do roku 2021, kdy Vojenské lesy a statky společně s budováním návštěvnického střediska opravily exteriér zámečku, objekt myslivny, nedalekou vodní elektrárnu i okolí areálu. Státní podnik navíc vybudoval novou dvoukilometrovou lesní stezku na Tři Trubky od záchytného parkoviště u Strašic. Vedle expozice Domu přírody Brd areál nabízí rekreační ubytování v budově myslivny, jehož kapacitu po dokončení vnitřní rekonstrukce v roce 2024 rozšíří ubytování na samotném zámečku. Na zahradě areáluvznikla vnější expozice domu přírody v podobě edukativního hřiště pro děti. V objektu navíc funguje mobilní aplikace VLS "S námi vám zvěř neuteče," která díky rozšířené realitě ukazuje v reálném prostředí zvířecí obyvatele Brd - jelena, lišku a sovu.

Pro nadcházející sezónu chtějí VLS otevřít také novou cyklotrasu ze Tří Trubek, na které se bude návštěvníkům s využitím mobilní aplikace "Brdy a Ralsko - divočina v srdci Čech" zobrazovat vojenská technika na cvičištích, informace o přírodě i historii, ale třeba také přesný 3D model areálu Tří Trubek.

Zdroj: AOPK ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

ROAD SHOW - Český podnikatel jako součást evropského byznysu

PLZEŇ - Pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka se v úterý 23. dubna v konferenčním sále Středního odborného učiliště elektrotechnického v Plzni konalo diskusní fórum v rámci projektu ROAD SHOW - ČESKÝ PODNIKATEL JAKO SOUČÁST ...

Správa železnic: Nádraží v Klatovech bude bezbariérové

Velká rekonstrukce čeká v následujících letech nádražní budovu v Klatovech. Správa železnic vypsala v těchto dnech tendr na zhotovitele prací v předpo ...

Vojenští zdravotníci naučili děti z Plzeňska Heimlichův manévr, dělostřelci představili techniku

Projekt Den s armádou - Naše stopy v NATO zavítal společně s vojáky z 13. dělostřeleckého pluku z Jinců do škol v Plzeňském kraji. Vojáci představili ...

Další historická nádražní budova v Plzni projde rekonstrukcí

Správa železnic hledá zhotovitele rekonstrukce nádražní budovy ve stanici Plzeň-Jižní Předměstí. Víc než stoletý památkově chráněný objekt čeká celkov ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...





Úterý 30.4.2024
Plzeňský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes