PlzeňDnes.cz
PlzeňDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Američtí gardisté se na letišti v Líních setkali se zdravotníky Armády ČR

19.02.2024
Příslušníci Národních gard států Texas a Nebraska se na letišti v Líních setkali se zdravotníky Armády ČR. Toto setkání bylo součástí programu State Partnership Ministerstva obrany USA a Armády České republiky, který má již třicetiletou tradici. Tématem schůzky byla výměna zkušeností a schopnosti leteckých zdravotnických odsunů pacientů.
Ostrý vzlet je součástí života letecké záchranky | Foto: Jiří Sejkora, Armáda ČR
"Tuto první spolupráci u nás v Líních bereme jako příležitost dalšího rozvoje systému MEDEVAC a STRATEVAC pro letouny s pevným křídlem i pro vrtulníky," uvedla plukovnice Jana Piskačová, náčelnice odboru letecké záchranné služby a urgentní medicíny.

Zdravotníci vzdušných odsunů roty zdravotnických odsunů a odboru letecké záchranné služby a urgentní medicíny Agentury vojenského zdravotnictví svou odbornost v praxi získávají jako posádka vrtulníku letecké záchranné služby Kryštof 07, nebo prostřednictvím odborných stáží v civilních zdravotnických zařízeních, což platí zejména pro příslušníky polních nemocnic a roty zdravotnických odsunů. Gardisté ve Spojených státech jako zálohy armády svou odbornost posilují pouze vojenským výcvikem, eventuálně v rámci různých krizových stavů, zejména přírodních katastrof, nebo na vojenské misi. Pochopitelně mohou zastávat záchranářské a medicínské pozice ve svém civilním povolání.

"Diskutovali jsme o možnostech výcviku i udržení odborného vzdělání. My tyto schopnosti a dovednosti získáváme každodenním reálným nasazením v IZS, které pak má přesah do dalších oblastí třeba do naší logistiky. Udržet schopnost leteckých vzdušných odsunů je nákladná záležitost, ke které je třeba mít odborné znalosti a zkušenosti. Pokud stát nedisponuje schopností strategické evakuace tzv. STRATEVAC, je odkázán na pomoc jiných států. Je pro nás důležité ji udržovat," doplňuje Jana Piskačová.

To potvrzují i slova seržanta první třídy Erica Johnosona. Ten působí jako záchranář na palubě vrtulníku Národní gardy státu Texas. V druhém civilním povolání je spolu se svým kolegou hasičem.

"Naším cílem je seznámit se s českým systém vojenské zdravotní služby. Pro nás je to zcela odlišné pojetí a už teď víme, že je zde několik metod a postupů, které bychom i u nás rádi vyzkoušeli a uplatnili. Náš program byl také o spolupráci na mezinárodní úrovni, tak aby byla benefitem pro naše partnery v NATO. Setkání s českými vojenskými zdravotníky vítáme, protože některé jejich zkušenosti v naší praxi zatím nemáme," řekl Johnson.

Diskuze posádek se zaměřila kromě výcviku i na zkušenosti z technických záchranných vzletů, porovnávání kapacit a zástaveb používaných vrtulníků, komunikační možnosti i metody. Tématem bylo i podávání plné krve a její logistika či vzdělávání personálu.

"Velké rozdíly vidím například ve využívané technice. Jak naše, tak americké stroje jsou modulární a mohou být využívány k různým úkolům. S ohledem na rozsah plněných úkolů jsou ale naše vrtulníky připraveny prakticky trvale a vzlétají okamžitě, což je v dané situaci nesporná výhoda," popisuje vlastní postřehy kapitán David Šámal. I české vrtulníky, které působí v rámci IZS jako Kryštof 07 v minulosti byly a jsou využívány jako stroje určené k přepravě osob, výcviku výsadků, SAR a nebo třeba povodně či hašení požárů.

Jeho slova potvrzuje i doktorka Piskačová "Právě technika a využití vrtulníků jsou téma, které našimi diskuzemi hodně prostupuje. To jak s daným strojem a vybavením plnit konkrétní úkoly v době míru, bojového nasazení a technických záchranných vzletů je pro naše kapacity zásadní."

Spolupráce našich zdravotníků a národních gard Texasu a Nebrasky není u Agentury vojenského zdravotnictví novinkou. V minulosti se příslušníci polních nemocnic účastnili například společného výcviku v USA, během epidemie Covid-19 se tým lékařů národní gardy zapojil do spolupráce na území České republiky.

Autor: Armáda ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

ČSOB: Kyberzločinci se aktuálně vydávají za vaše známé ze sociálních sítí a hlásí: Vyhráli jste!

ČSOB varuje před dalším trikem kybernetických podvodníků. Opět berou útokem sociální sítě, ale používají nový trik. Oslovují lidi skrze jejich blízké. Sázejí na to, že pak napadený člověk ztratí ostražitost a vyzradí své citlivé ...

Ministr kultury Martin Baxa navštívil podhůří Šumavy

Ministr kultury Martin Baxa navštívil v doprovodu ředitelky Národního památkového ústavu Naděždy Goryczkové a náměstka Vlastislava Ourody zámek v Týnc ...

AOPK: Na sršně asijské číhají podél dálnice D5 návnady v pastích

Sršeň asijská je invazní druh hmyzu, který se specializuje na lov včel a může se velice rychle šířit. Představuje značné riziko nejen pro chovy včel, ...

ROAD SHOW - Český podnikatel jako součást evropského byznysu

PLZEŇ - Pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka se v úterý 23. dubna v konferenčním sále Středního odborného učiliště elektrotechnickéh ...

Správa železnic: Nádraží v Klatovech bude bezbariérové

Velká rekonstrukce čeká v následujících letech nádražní budovu v Klatovech. Správa železnic vypsala v těchto dnech tendr na zhotovitele prací v předpo ...





Sobota 4.5.2024
Plzeňský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes