PlzeňDnes.cz
PlzeňDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Francouzský šéfkuchař restaurace Nebespán: Do Česka mě přivedla láska k houbám

18.08.2017
François Thuille je charismatický Francouz, který prošel kuchyněmi celého světa - vařil v Africe, Polsku, Moskvě či Mongolsku. Před rokem objevil krásy Šumavy, zamiloval si houbaření a rozhodl se tu zůstat - jako šéfkuchař restaurace Nebespán v Kašperských Horách. Jak hodnotí českou kuchyni a jak Čechy a jejich chutě?
Restaurace Nebespán v Kašperských Horách | Foto: nebespan.cz
Francouzská kuchyně si poslední roky získává i mezi Čechy čím dál více příznivců. Mezi návštěvníky Šumavy jsou už butik hotel i restaurace proslaveny tím, že zde delikatesy připravuje nefalšovaný Francouz François Thuille. Ten se narodil v Cognacu a původní profesí je řezník. I dnes si tak sám vyrábí skvělé paštiky, terinky, šunku, klobásky a nově také čerstvý kravský a kozí sýr.
Důvodem, proč se usadil právě na Šumavě, byla ale jeho vášeň pro procházky lesem a sběr hub. Nebespán si pak vybral pro styl jeho kuchyně, která hlásá návrat k původní francouzské venkovské kuchyni, kde se pracuje s kvalitními, čerstvými, a pokud možno regionálními surovinami.

"V pozorování české kuchyně znovu nacházím a oceňuji především využití zeleniny a luštěnin, které se tak trochu ztratily z každodenní francouzské kuchyně. Mám velmi rád čočku, fazole, kořenovou zeleninu, ať už upravenou samostatně, nebo připravenou spolu s masem, podávanou jednoduchým způsobem, nebo v polévkách. Velmi také oceňuji využívání produktů, které nabízí okolní šumavská příroda, především lesní plody a houby, které jsou v české kuchyni často zastoupeny," říká François Thuille.

Češi se rádi scházejí kolem dobrého jídla v rodinném kruhu
Další věc, která ho fascinuje, je to, že Češi se rádi scházejí v rodinách okolo dobrého jídla a na jejich stole nikdy nechybí polévka. "Rodinné hodnoty jsou velmi silně ukotveny v každodenním místním životě. Češi, s nimiž se setkávám, jsou velmi příjemní a jsou to opravdoví Gurmáni. Obdivuji také místní výrobu cukrovinek, která má mnoho různých forem a detailů. Zjistil jsem, že hlavní součástí každodenního jídelníčku je maso, což je dané zdejším klimatem, zčásti možná i tím, že za dob totality bylo kvalitní maso nedostatkové zboží," dodává François Thuille.

Kuchaři z celého světa míří do Francie, francouzští do celého světa
Známý francouzský kulinářský kritik a jeden ze zakladatelů slavného průvodce Michelin, Curnonský, kdysi řekl: "V kuchyni se nic nového nevymyslí, vše se jen přetváří a vyvíjí. Vývoj nadále pokračuje a kuchaři z celého světa pracují ve francouzských restauracích a francouzští kuchaři působí po celém světě."
A je to pravda. Stejně je tomu i v případě Françoise - vařil v Africe, Polsku, Moskvě či Mongolsku, kde strávil sedm let a dokonce si tam našel životní partnerku, která s ním nyní žije v Kašperských Horách. Před příchodem do České republiky měl na starosti velký gastronomický podnik zahrnující několik restaurací francouzského stylu v Šanghaji.
V Čechách se cítí dobře a rád by tady zůstal a vařil ještě alespoň několik let, aby posbíral další zkušenosti, jimiž může obohatit vývoj francouzské kuchyně.
"Francouzští kuchaři v průběhu několika staletí své praxe hledali, tvořili, ale také mixovali to nejlepší z různých světových kuchyní. Dávali důraz na kvalitu surovin, využívání tradičních receptů a zároveň zaváděli nové kuchařské techniky. Tak se dostali k tomu, co dnes na francouzské kuchyni obdivujeme - k její rafinovanosti a hlavně rozmanitosti. Gastronomie je ve Francii skutečně uměním života a neoddělitelnou součástí francouzské kultury, která se takto rozšiřuje do celého světa, i na Šumavu," uzavírá François Thuille.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Zprávy

ČSOB: Kyberzločinci se aktuálně vydávají za vaše známé ze sociálních sítí a hlásí: Vyhráli jste!

ČSOB varuje před dalším trikem kybernetických podvodníků. Opět berou útokem sociální sítě, ale používají nový trik. Oslovují lidi skrze jejich blízké. Sázejí na to, že pak napadený člověk ztratí ostražitost a vyzradí své citlivé ...

Ministr kultury Martin Baxa navštívil podhůří Šumavy

Ministr kultury Martin Baxa navštívil v doprovodu ředitelky Národního památkového ústavu Naděždy Goryczkové a náměstka Vlastislava Ourody zámek v Týnc ...

AOPK: Na sršně asijské číhají podél dálnice D5 návnady v pastích

Sršeň asijská je invazní druh hmyzu, který se specializuje na lov včel a může se velice rychle šířit. Představuje značné riziko nejen pro chovy včel, ...

ROAD SHOW - Český podnikatel jako součást evropského byznysu

PLZEŇ - Pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka se v úterý 23. dubna v konferenčním sále Středního odborného učiliště elektrotechnickéh ...

Správa železnic: Nádraží v Klatovech bude bezbariérové

Velká rekonstrukce čeká v následujících letech nádražní budovu v Klatovech. Správa železnic vypsala v těchto dnech tendr na zhotovitele prací v předpo ...





Pondělí 6.5.2024
Plzeňský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes