PlzeňDnes.cz
PlzeňDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Podpis Regionální sektorové dohody pro Plzeňský kraj

15.02.2019
PLZEŇSKÝ KRAJ - Deset subjektů podepsalo 13. února 2019 na krajském úřadě Regionální sektorovou dohodu pro Plzeňský kraj v oblasti textilního, oděvního, kožedělného a obuvnického průmyslu.
Ilustrační snímek | Foto: Plzeňský kraj
- Josef Bernard - hejtman Plzeňského kraje
- Ivana Bartošová - náměstkyně hejtmana pro oblast školství a cestovního ruchu
- Ivo Grüner - náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje, fondů EU a informatiky
- Jan Wiesner - prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů (KZPS)
- Dagmar Kuchtová - generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP)
- Jiří Česal - výkonný ředitel Asociace textilního-oděvního-kožedělného průmyslu (ATOK)
- Rostislav Dvořák - předseda Svazu českých a moravských výrobních družstev (SČMVD)
- Zdeněk Novotný - ředitel krajské pobočky Úřadu práce ČR
- Pavel Karpíšek - předseda představenstva Regionální hospodářské komory Plzeňského kraje
- Jindřich Brabec - předseda Regionální rady odborových svazů ČMKOS Plzeňského kraje
- Milan Baxa - jednatel společnosti Applycon s.r.o.
- Marta Párová - HR manager společnosti Borgers CS spol. s r.o.

Sektorová dohoda pro Plzeňský kraj vychází z celostátní Sektorové dohody pro textilní, oděvní, kožedělný a obuvnický průmysl (TOK) uzavřené v roce 2015, kterou adaptuje na podmínky Plzeňského kraje. V posledních 25 letech prošel textilní a oděvní průmysl velmi komplikovaným vývojem. Na druhou stranu, v tomto období vzniklo množství nových menších i středních firem. Vedle oděvního průmyslu dlouhodobě působí v Plzeňském kraji také textilní firmy, které patří mezi významné zaměstnavatele, mezi nimiž lze jmenovat např. firmu Borgers CS.

Vize regionální sektorové dohody reaguje na potřeby výrobců a na jejich aktuální i dlouhodobou poptávku po kvalifikované pracovní síle. Právě kvalifikovaná pracovní síla tvoří základní předpoklad stabilního rozvoje odvětví. Textilní a oděvní firmy jsou a do budoucna v mnohem větší míře budou konfrontovány s potřebou generační obměny zaměstnanců. Kvalifikovaní zaměstnanci by měli tvořit stabilní základ pro dlouhodobý rozvoj firem. Vedle toho je nutné brát v potaz cyklické výkyvy dané ekonomickými zákonitostmi, které přechodně zvyšují či snižují poptávku na trhu práce. I tento faktor je potřebné v úvahách o krajské sektorové dohodě zohlednit.

Také pro Krajský úřad Plzeňského kraje je důležité, aby odborné zaměření vzdělávacích institucí (a z nich vycházející nové pracovní síly) bylo v souladu s potřebami ekonomických subjektů v kraji. Tento soulad nabídky a poptávky na pracovním trhu pak odráží efektivitu vynaložených krajských finančních prostředků do vzdělávacího systému.

Zúčastněné strany si uvědomují potřebu kvalifikovaných pracovníků pro odvětví, které se v posledních letech rozvíjí jednak v textilním průmyslu v restrukturalizované podobě, jednak v tradiční podobě v oblasti oděvní výroby. Zvládnutí moderní techniky a inovací je výzvou pro kvalifikované absolventy škol, kteří najdou v našich oborech jistotu zaměstnání a příležitost k seberealizaci.

Proto je vizí zúčastněných stran spolupráce podniků TOK s odbornými školami a Plzeňským krajem při získávání a motivaci studentů a vytváření výukových programů pro potřeby zaměstnavatelů. K jejímu naplnění jsou zúčastněné strany připraveny přispět zajišťováním odborné výuky, odborné praxe a budováním prestiže firem TOK a škol vyučujících technologie těchto odvětví u mladé generace a jejích rodičů. S plným vědomím toho, že restrukturalizace poškodila jméno různých oborů v očích veřejnosti, je třeba představit školám, tj. učitelům, žákům i rodičům, podniky jako zajímavé partnery pro spolupráci. Není třeba klást jen požadavky na kvalifikované absolventy, ale je třeba nabídnout co nejširší spolupráci při jejich přípravě a při aktualizaci vzdělávacích programů tak, aby odpovídaly aktuálním vzdělávacím potřebám firem.

Spolupráce odvětví, škol a Kraje se jeví jako nezbytný předpoklad pro úspěšnost naplnění této vize.

K naplnění vize zúčastněných stran a v souladu s vizí Sektorové rady TOK jsou definovány následující cíle.

1. Navázání úzké spolupráce středních škol a zaměstnavatelů na takové úrovni, aby školy doplňovaly nebo vytvářely školní vzdělávací programy a navrhovaly rámcové vzdělávací programy s využitím praktických aplikací z podniků TOK.
2. Spolupráce odborných škol a podniků TOK při zajišťování odborné praxe studentů a stáží odborných pedagogů, presentaci oboru pedagogům, rodičům, žákům a studentům.
3. Spolupráce Krajského úřadu Plzeňského kraje, škol a podniků při zajišťování prezentace TOK podniků co nejširší veřejnosti a zvýšení zájmu o studium TOK oborů.
4. Spolupráce Krajského úřadu Plzeňského kraje, škol a podniků při zvyšování obecně pozitivního povědomí veřejnosti o TOK průmyslu v Plzeňském kraji.
5. Spolupráce krajů, škol a podniků při zajišťování a vyhodnocování zpětné vazby k aktivitám vzešlým ze sektorové dohody.

Tyto cíle vychází z objektivního posouzení stavu a předpokládaného vývoje odvětví. Byly zpracovány studie Dopady globalizačních vlivů na odvětví českého textilního a oděvního průmyslu a možnosti, jak na ně reagovat v období příštích 10 let včetně Strategie textilního a oděvního průmyslu do roku 2025. Pro řízení lidských zdrojů je relevantní studie Žádoucí změny v systému vzdělávání v odvětví textilního a oděvního průmyslu, s důrazem na rovnováhu mezi konkurenceschopností a sociální soudržností.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

ROAD SHOW - Český podnikatel jako součást evropského byznysu

PLZEŇ - Pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka se v úterý 23. dubna v konferenčním sále Středního odborného učiliště elektrotechnického v Plzni konalo diskusní fórum v rámci projektu ROAD SHOW - ČESKÝ PODNIKATEL JAKO SOUČÁST ...

Správa železnic: Nádraží v Klatovech bude bezbariérové

Velká rekonstrukce čeká v následujících letech nádražní budovu v Klatovech. Správa železnic vypsala v těchto dnech tendr na zhotovitele prací v předpo ...

Vojenští zdravotníci naučili děti z Plzeňska Heimlichův manévr, dělostřelci představili techniku

Projekt Den s armádou - Naše stopy v NATO zavítal společně s vojáky z 13. dělostřeleckého pluku z Jinců do škol v Plzeňském kraji. Vojáci představili ...

Další historická nádražní budova v Plzni projde rekonstrukcí

Správa železnic hledá zhotovitele rekonstrukce nádražní budovy ve stanici Plzeň-Jižní Předměstí. Víc než stoletý památkově chráněný objekt čeká celkov ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...





Pátek 26.4.2024
Plzeňský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes