PlzeňDnes.cz
PlzeňDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Návštěva čínské partnerské provincie Zhejiang a Šanghaje

17.05.2016
Delegace Plzeňského kraje vedená náměstkem hejtmana Ivo Grünerem navštívila čínskou partnerskou provincii Zhejiang a Šanghaj. Cílem pracovní cesty bylo pokračování prohlubování přátelských vztahů a navazování obchodních kontaktů.
Návštěva čínské partnerské provincie Zhejiang a Šanghaje | Foto: Plzeňský kraj
Pracovní cesty se za Plzeňský kraj zúčastnila také radní Milena Stárková a Václav Štekl, za Západočeskou univerzitu v Plzni Martin Dostál, za Lékařskou fakultu v Plzni Dana Müllerová a podnikatelé sdružení v Okresní hospodářské komoře Plzeňsko v čele s jejím předsedou Miloslavem Zemanem.

Pracovní skupinu přijala víceguvernérka provincie Zhejiang paní Liang Liming. Po přátelském přijetí proběhlo pracovní jednání s Odborem obchodu provincie. Ta bude podporovat všechny obchodní aktivity, které vznikají mezi oběma stranami a věří, že obchodní spolupráce bude stále narůstat. "Plzeňský kraj je připraven spolupracovat. Máme zájem především o investice do společností s vyšší přidanou hodnotou. Máme vývojová centra universit. Pro provincii Zhejiang jsme určitě zajímavým a perspektivním partnerem," uvedl náměstek hejtmana Ivo Grüner.

Obchodní bilance mezi provincií a Českou republikou má stoupající tendenci. Zajímavé je, že v současnosti dochází ke zvyšování investic ČR do provincie. Mezi Číňany je Česká republika známá především jako výrobce zbraní a jako Československo. Povědomí se však v posledních letech zvyšuje. Proto je třeba na jeho zvyšování pracovat, což určitě prospěje i k snazšímu navazování kontaktů a nárůstu spolupráce. Provincie má v ČR svoji kancelář, Plzeňský kraj má svoji kancelář mezinárodních vztahů. K vzájemné spolupráci by měly přispět i plánované webové portály. Zajímavé a aktuální informace je třeba si neustále vyměňovat. Večeře s Odborem zahraničních vztahů provincie Zhejiang v Grand hotelu Narada pomohla oběma stranám se více poznat, především na osobní bázi.

Následující den proběhlo jednání s Komisí pro zdravotnictví a rodinné plánování provincie Zhejiang. Čínská strana seznámila delegaci s koncepcí rodinné politiky, postoji mladých k tradiční rodině a regulaci porodnosti. Protože čínská populace stárne, Čína plánuje dvě děti na rodinu. V současnosti má Čína 20% lidí starších šedesáti let. Nyní se potýká s větším počtem chlapců než děvčat.

Velkým tématem byla čínská medicína v našem prostředí. Již v létě by se měla vyzkoušet čínská medicína v Plzeňském kraji a to ve Fakultní nemocnici v Plzni. O spolupráci má zájem i Klatovská nemocnice. Léčba by probíhala vždy ve vzájemné spolupráci českého a čínského lékaře. ZČU v Plzni založila centrum čínské medicíny. V současnosti proběhnou dva projekty - 6 studentů ZČU se bude na stáži v Číně věnovat čínské medicíně. Jde o oblasti rehabilitace. Čínská strana mapuje, o které medicínské obory je u nás v současnosti největší zájem. Pak vyšle učitele čínské medicíny, které již teď vybírá. Kurz čínské medicíny bude veden v Plzni. Číňané věří, že v budoucnosti budou probíhat společné projekty i na Karlově univerzitě. Delegace byla pozvána na 2. ročník Veletrhu zdraví, který proběhne v provincii Zhejiang 20. až 22. října 2016. Bez produktů čínské medicíny však nelze čínskou medicínu provozovat. Proto mají Číňané zájem o vývoz pomůcek pro čínskou medicínu, a proto nyní u nás hledají partnery. Zde je však třeba mít na všechny výrobky potřebnou certifikaci.

Na jednání s Čínským výborem pro podporu mezinárodního obchodu (CCPIT) proběhla vzájemná prezentace webů na podporu spolupráce. Weby budou koncipovány tak, aby docházelo k vzájemnému konvertování dat.

Jednání Business to business v Hotelu Lake View v Hagnzhou nabídlo podnikatelům spoustu informací i podnětů k zamyšlení. Čeští a čínští podnikatelé se zde mohli vzájemně seznámit s možnostmi a jednotlivými nabídkami spolupráce. Zde se někteří podnikatelé dohodli na možné spolupráci, jejíž podmínky budou dále domlouvat a upřesňovat.

Další den se konala pracovní schůzka s Odborem zahraničních vztahů provincie Zhejiang, oblast Chunan, na břehu uměle vytvořeného jezera tisíce ostrovů. Toto setkání sloužilo hlavně ke zmapování možností spolupráce a vzájemnému seznámení.

V Šanghaji se výprava setkala s generálním konzulem v Šanghaji Richardem Krpačem, který jí přiblížil možnosti pro spolupráci ve městě Šanghaj i v provinciích Jiangsu, Anhui, které pod něj také spadají. Přiblížil i život obyvatel V Šanghaji a rychlý rozvoj tohoto města.
O den později pracovní skupina navštívila Zónu volného obchodu, která nabízí výhodné podmínky a prezentaci nejen firmám, ale i regionům nebo univerzitám.

Také neformální setkání se zaměstnanci Czechinvestu a generálního konzulátu v české restauraci Krajánek přineslo všem přítomným spoustu zajímavých informací, kterých mohou v budoucnosti využít.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Zprávy

ROAD SHOW - Český podnikatel jako součást evropského byznysu

PLZEŇ - Pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka se v úterý 23. dubna v konferenčním sále Středního odborného učiliště elektrotechnického v Plzni konalo diskusní fórum v rámci projektu ROAD SHOW - ČESKÝ PODNIKATEL JAKO SOUČÁST ...

Správa železnic: Nádraží v Klatovech bude bezbariérové

Velká rekonstrukce čeká v následujících letech nádražní budovu v Klatovech. Správa železnic vypsala v těchto dnech tendr na zhotovitele prací v předpo ...

Vojenští zdravotníci naučili děti z Plzeňska Heimlichův manévr, dělostřelci představili techniku

Projekt Den s armádou - Naše stopy v NATO zavítal společně s vojáky z 13. dělostřeleckého pluku z Jinců do škol v Plzeňském kraji. Vojáci představili ...

Další historická nádražní budova v Plzni projde rekonstrukcí

Správa železnic hledá zhotovitele rekonstrukce nádražní budovy ve stanici Plzeň-Jižní Předměstí. Víc než stoletý památkově chráněný objekt čeká celkov ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...





Středa 1.5.2024
Plzeňský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes