PlzeňDnes.cz
PlzeňDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Stavba městského okruhu Plzně zahájena

14.07.2020
V meandru řeky Mže v Radčicích se dnes 14. července 2020 uskutečnilo slavnostní zahájení a poklepání na základní kámen stavby "Městský okruh, úsek Křimická - Karlovarská v Plzni".
Foto: plzensky-kraj.cz
Tato veřejně prospěšná stavba části Městského okruhu mezi ulicemi Chebská a Karlovarská v Plzni navazuje na stavbu "Městský okruh Domažlická - Křimická v Plzni" a je ukončena v šestiramennou spirálovou okružní křižovatku na styku ulic Studentská, Kotíkovská a silnice I/20 do Karlových Varů.

"Druhá část městského okruhu je jednou z největších investičních staveb Plzeňského kraje a města Plzně. K tomu, aby mohla být zahájena druhá etapa obchvatu Plzně, vedla dlouhá cesta, ale podařilo se po mnoha jednáních dojít až k tomu, že se tu dnes můžeme sejít a poklepat na základní kámen stavby. Věřím, že realizace celého projektu poběží podle plánu a řidiči se po nové komunikaci budou moci projet za tři roky," řekla náměstkyně vykonávající funkci hejtmana Marcela Krejsová.

"Touto stavbou konečně začínáme splácet historický dluh na silniční síti ve městě Plzni. Městský západní okruh je pro nás prioritou. Dokončením jeho druhé etapy propojíme Bory, Skvrňany, Křimice, Radčice a Severní Předměstí, tedy konkrétně nejrozsáhlejší průmyslovou zónu města s největšími sídlišti na severu Plzně, v nichž žije na 50 tisíc obyvatel. Svedení tranzitní dopravy po západním okruhu uleví dopravě v centru města," uvedl plzeňský primátor Martin Baxa.

Veřejná zakázka na vybudování stavby byla vypsána s předpokládanou hodnotou 1,71 mld. korun (bez DPH) s termínem realizace 34 měsíců od podpisu smlouvy s vybraným uchazečem. Na realizaci stavby získal Plzeňský kraj dotaci 1,54 miliardy korun z Integrovaného regionálního operačního programu. Jde o největší dotaci z IROPu v ČR poskytnutou z prostředků EU.

Vítězem otevřeného výběrového řízení na zhotovitele je "Společnost Křimická - Karlovarská", kterou tvoří společnosti Berger Bohemia, a.s. a Metrostav a.s. Smlouva o dílo s vítězným uchazečem byla uzavřena 17. dubna 2020. Cena díla sjednaná na základě nabídkové ceny je v celkové výši 1.791.832.812,28 Kč (bez DPH).

Veškerou investorskou činností při realizaci stavby je pověřena krajská příspěvková organizace - Správa a údržba silnic Plzeňského kraje.

V závislosti na průběh jednotlivých výběrových řízení byly průběžně podepisovány smlouvy na služby související s realizací výstavby: TDS, autorský dozor stavby, koordinátor BOZP, zajištění pasportizace a repasportizace objektů ohrožených stavbou, pyrotechnický průzkum, ekologický dozor a geotechnický dohled.

Staveniště bylo formálně předáno zhotoviteli 29. dubna 2020. V minulých týdnech již probíhalo v místě stavby svážení dřevní hmoty na určené deponie, štěpkování zbylé dřevní hmoty a všeobecné vyklízení prostoru staveniště. V trase budoucí komunikace byly dokončeny demolice objektů. Byla vybudována provizorní komunikace mezi ulicemi Chebská a Plzeňská v Plzni - Křimicích, včetně realizace napojení staveništního vjezdu z ulice Chebská. Momentálně pokračují práce na přeložkách distribučního zařízení pro dodávku elektrické energie (ČEZ).

Cílem projektu je zvýšení regionální mobility a zlepšení napojení krajské metropole na transevropskou dopravní síť TEN-T. Projekt sníží dopravní zatížení jádra metropolitní oblasti, přinese zkrácení cestovních dob, snížení opotřebení vozidel, přispěje ke zlepšení životního prostředí (emise, hluk, vibrace) a k hospodářskému rozvoji oblasti.
Zdroj: Plzeňský kraj
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

ROAD SHOW - Český podnikatel jako součást evropského byznysu

PLZEŇ - Pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka se v úterý 23. dubna v konferenčním sále Středního odborného učiliště elektrotechnického v Plzni konalo diskusní fórum v rámci projektu ROAD SHOW - ČESKÝ PODNIKATEL JAKO SOUČÁST ...

Správa železnic: Nádraží v Klatovech bude bezbariérové

Velká rekonstrukce čeká v následujících letech nádražní budovu v Klatovech. Správa železnic vypsala v těchto dnech tendr na zhotovitele prací v předpo ...

Vojenští zdravotníci naučili děti z Plzeňska Heimlichův manévr, dělostřelci představili techniku

Projekt Den s armádou - Naše stopy v NATO zavítal společně s vojáky z 13. dělostřeleckého pluku z Jinců do škol v Plzeňském kraji. Vojáci představili ...

Další historická nádražní budova v Plzni projde rekonstrukcí

Správa železnic hledá zhotovitele rekonstrukce nádražní budovy ve stanici Plzeň-Jižní Předměstí. Víc než stoletý památkově chráněný objekt čeká celkov ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...





Pátek 26.4.2024
Plzeňský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes