PlzeňDnes.cz
PlzeňDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Finalisty Sportovní ligy ZŠ ve florbalu čeká historická premiéra před kamerami České televize

15.03.2017
Prvního vítěze 3. ročníku Sportovní ligy základních škol o Pohár ministryně školství poznají florbalisté. Republikové finále nejvýznamnější soutěže školní mládeže v České republice bude hostit ve dnech 22.-23. března Plzeň. Volba letošního pořadatele závěrečného turnaje nejlepších týmů je přímo symbolická. Právě chlapecký florbalový výběr 33. Základní školy Plzeň (ulice Terezie Brzkové) zaznamenal v posledních třech letech ve finále zlatý hattrick, když vyhrál poslední dvě akce v kategorii staršího žactva a předtím i soutěž mladších žáků. Letos zažijí aktéři jednotlivých finále historickou premiéru - rozhodující zápasy se odehrají v přímých přenosech před kamerami České televize.
Ilustrační snímek | Foto: sportovniligazs.cz
Také v tomto roce se tradičního florbalového vyvrcholení zúčastní šest nejlepších chlapeckých a stejný počet dívčích družstev, která prošla náročným kvalifikačním sítem. O prvenství budou bojovat Starší žákyně: ZŠ Dubí 2, ZŠ Rudná, 6. ZŠ a MŠ Mladá Boleslav, ZŠ a MŠ Pozořice, ZŠ Přerov, U tenisu a 33. ZŠ Plzeň. Mezi staršími žáky změří síly hráči: ZŠ Kamenická, Děčín, ZŠ Kladno, C. Boudy, Gymnázium B. Němcové, Hradec Králové, ZŠ Jablonné nad Orlicí, ZŠ a MŠ Lutín a 33. ZŠ Plzeň.

"Každý chce samozřejmě zvítězit. Jsem však přesvědčen, že projekt Sportovní ligy základních škol je nejen o výkonech a zisku těch nejcennějších medailí. Možná, že mnohem cennější jsou pro školáky-florbalisty chvíle strávené s jejich spoluhráči na hřišti i mimo ně. Přál bych si proto, aby i tato soutěž pomáhala propagovat takový sport, k němuž patří kamarádství a fair-play hra," přeje si primátor města Plzně Martin Zrzavecký, který nad akcí převzal svou záštitu.

Počty účastníků stále rostou
Sportovní liga základních škol o Pohár ministryně školství, jejímiž organizátory jsou Asociace školních sportovních klubů ČR, Česká unie sportu a Ministerstvo školství, odstartovala v září loňského roku. Do série okrskových, okresních, krajských a mezikrajských kvalifikačních škol vstoupili žáci a žákyně z vyšších tříd II. stupně základních škol nebo odpovídajících ročníků víceletých gymnázií z celé České republiky v atletice, basketbalu, florbalu, házené, minifotbalu a volejbalu. Výjimku představují pouze plavci, jejichž kategorie je vyhrazena žákům 3. tříd. Jestliže v premiérovém ročníku 2014-2015 se do pravidelných sportovních aktivit zapojilo téměř 90 000 školáků, o rok později to bylo už o 25 000 víc.

"Vzhledem ke stále probíhajícím kvalifikacím ročníku 2016-2017 zatím nejsou známy ve většině odvětví finální počty účastníků, ale leccos o narůstajícím zájmu žáků prozrazuje právě průběžná florbalová statistika. Vyplývá z ní, že Sportovní liga školáky táhne. Zatímco loni se do florbalových soutěží zapojilo 2 546 družstev z 1 680 škol, v této sezoně je to už 2 913 týmů z 1 942 škol," uvádí garant florbalu Asociace školních sportovních klubů ČR Roman Kuběna.

Rozhodující duely na obrazovkách
Účastníci i fanoušci Sportovní ligy základních škol se však letos dočkají zásadní změny v prezentaci všech republikových finále - a jako první zažijí velkou premiéru florbalisté. Budoucí hvězdy českého sportu se totiž ocitnou na televizních obrazovkách. Generálním mediálním partnerem soutěže se stala Česká televize, která bude prostřednictvím přímých přenosů na ČT sport vysílat rozhodující zápasy a soutěže v jednotlivých odvětvích.

Pořadatelem letošního republikového finále se stala 33. Základní škola v Plzni. Na náročnou roli se její organizační štáb dlouhodobě připravuje a není pochyb o tom, že kromě vysoké sportovní úrovně chce připravit všem účastníkům také kvalitní zázemí.

"Myslím, že jim nabídneme velice dobré podmínky, protože multifunkční Sportovní hala města Plzně je největší a nejkvalitnější halou v západních Čechách. V případě naší školy nastavíme po oba dny speciální režim, aby mohli i spolužáci povzbudit při zápasech naše týmy. Navíc jsme se dohodli s plzeňským magistrátem, že osloví všechny základní školy ve městě, aby také jejich žáci přišli fandit během turnaje do hlediště. Pokud jde o sportovní ambice, tak tentokrát nemáme příliš velká očekávání. Z úspěšného chlapeckého týmu téměř všichni hráči odešli a v dívčím celku je pouze jediná florbalistka - budou tak muset zaskočit fotbalistky a tenistky," říká ředitelka soutěže Alena Knězková.

Domácí týmy nejsou favority
Její, poněkud skeptická slova však potvrzuje i jedna z opor - hráč, který se podílel na posledních dvou triumfech ve Sportovní lize základních škol a zůstal i v současném kádru. Pikantní přitom je, že je aktivní fotbalista a na postu středního obránce sní o kariéře v dresu plzeňské Viktorky. "Máme úplně jiné družstvo, v sestavě je polovina florbalistů, zbytek fotbalistů. Vůbec nevíme, jak budeme silní, ale snad pár tréninků před turnajem stihneme. Rádi bychom postoupili ze skupiny a bojovali o medaile. Doufám, že nám hodně pomůže domácí prostředí a hlasivky fanoušků," věří patnáctiletý Dominik Fišer.

Domácí školáci však získají významného poradce. Fandit jim bude i Kryštof Lehečka, další člen trojnásobně vítězné party z 33. ZŠ Plzeň, který je důkazem, jak velké talenty na západě Čech dozrávají. V šestnácti letech už vstoupil mezi seniory a stal se hráčem elitního českého týmu Technology Florbal Mladá Boleslav. "Náš tehdejší recept na úspěch? Byli jsme perfektně sehraní, protože jsme spolu nastupovali ve škole i v klubu. A měli jsme i kus štěstí - v roce 2015 jsme dali vítězný gól ve finále s Brnem pár vteřin před koncem. Loni jsme s Mladou Boleslaví prohrávali v semifinále o dvě branky, ale nakonec jsme postoupili na nájezdy. Nové družstvo to bude mít mnohem těžší, není v něm tolik aktivních florbalistů. Kluci budou muset hrát ze zajištěné obrany, jeden gól totiž může rozhodnout o zápase i postupu," upozorňuje Kryštof Lehečka.

Společně s ním do Plzně dorazí také jeho velký vzor, kapitán Technology Florbal Mladá Boleslav i české reprezentace a současně florbalový patron Sportovní ligy základních škol, Jan Jelínek. V rámci All Star Game, sportovního a společenského večera pro účastníky republikového finále, společně absolvují exhibici, modelový trénink, soutěže, rozhovory i autogramiádu.

Slavnostní zahájení ve Sportovní hale města Plzně je na programu ve čtvrtek 22. března ve 13,15 hodin, o hodinu později začnou utkání v základních skupinách. V pátek 23. března se uskuteční od 7,50 hodin semifinále a následně i duely o celkové pořadí. Finále dívek se hraje od 11,10 hodin a finále chlapců od 12,00 hodin.

Více informací o projektu na www.sportovniligazs.cz.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

ČSOB: Kyberzločinci se aktuálně vydávají za vaše známé ze sociálních sítí a hlásí: Vyhráli jste!

ČSOB varuje před dalším trikem kybernetických podvodníků. Opět berou útokem sociální sítě, ale používají nový trik. Oslovují lidi skrze jejich blízké. Sázejí na to, že pak napadený člověk ztratí ostražitost a vyzradí své citlivé ...

Ministr kultury Martin Baxa navštívil podhůří Šumavy

Ministr kultury Martin Baxa navštívil v doprovodu ředitelky Národního památkového ústavu Naděždy Goryczkové a náměstka Vlastislava Ourody zámek v Týnc ...

AOPK: Na sršně asijské číhají podél dálnice D5 návnady v pastích

Sršeň asijská je invazní druh hmyzu, který se specializuje na lov včel a může se velice rychle šířit. Představuje značné riziko nejen pro chovy včel, ...

ROAD SHOW - Český podnikatel jako součást evropského byznysu

PLZEŇ - Pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka se v úterý 23. dubna v konferenčním sále Středního odborného učiliště elektrotechnickéh ...

Správa železnic: Nádraží v Klatovech bude bezbariérové

Velká rekonstrukce čeká v následujících letech nádražní budovu v Klatovech. Správa železnic vypsala v těchto dnech tendr na zhotovitele prací v předpo ...





Neděle 5.5.2024
Plzeňský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes